Guvernul a finalizat analiza pentru ultima rectificare bugetară din acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul României a finalizat analiza pentru ultima rectificare bugetară din acest an. Această rectificare, care va fi pozitivă, are în vedere o creștere a veniturilor bugetului general consolidat cu 500 milioane lei, arată un comunicat al Executivului.

Deficitul bugetului scade de la 5,84 la sută la 5,74 la sută, Foto: Arhivă Adevărul
Deficitul bugetului scade de la 5,84 la sută la 5,74 la sută, Foto: Arhivă Adevărul

Deficitul bugetului scade de la 5,84 la sută la 5,74 la sută.

,,Rectificarea asigură toate sumele necesare pentru plata drepturilor salariale și a celor din sfera asistenței sociale, precum și pentru buna funcționare a tuturor instituțiilor publice, până la sfârșitul anului.”, precizează sursa citată.

Totodată, s-a decis crearea cadrului legal pentru creșterea gradului de îndatorare a Primăriei Capitalei, pentru a permite plata serviciilor de transport, distribuție și furnizarea energiei termice pentru populație în sistem centralizat.

Guvernul va continua procesul de elaborare a proiectului de buget pentru anul viitor, astfel încât aprobarea acestuia să poată avea loc în prima jumătate a lunii decembrie.

În august, Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară din 2022, prin care veniturile s-au majorat cu 30,4 miliarde de lei, iar cheltuielile cu 33 miliarde de lei.

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a precizat că, „dintre toţi locuitorii României bucureştenii au primit cei mai puţini bani de la Guvern prin schemele de compensare pentru consumul de gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022”.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat luni, ca reacţie la apelurile primarului Nicuşor Dan către Guvern pentru rezolvarea problemei termiei în Bucureşti, că Primăria Capitalei are în momentul de faţă o problemă pe care trebuie să o rezolve, şi că nu pot să dea bani de la buget doar pentru Primăria Capitalei şi pentru celelalte nu, astfel că rămâne să vină cu o decizie privind gradul de îndatorare.

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,04% din PIB după primele nouă luni din 2022, de la 2,4% în primele opt luni ale anului, conform datelor Ministerului Finanţelor.

Comparativ cu perioada similară din 2021, când s-a situat la 3,75% din PIB, deficitul bugetar a scăzut cu 0,71 puncte procentuale în intervalul ianuarie-septembrie.

,,Execuţia bugetului general consolidat în primele nouă luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 41,70 miliarde lei, în scădere faţă de deficitul de 44,29 miliarde lei înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2021. Exprimat ca procent din Produsul Intern Brut, deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 0,71 puncte procentuale pe primele nouă luni ale anului 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, de la 3,75% din PIB la 3,04% din PIB", informa Ministerul Finanţelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite