Ciolacu, despre mărirea pensiilor: Trebuie să avem ultima rectificare bugetară ca să putem lua deciziile

0
Publicat:

Președintele PSD susține că pensiile vor fi mărite începând din ianuarie 2023, însă pentru a lua o decizie trebuie așteptată ultima rectificare bugetară din luna noiembrie.

Ciolacu a anunțat modalitatea prin care se vor majora pensiile Foto: Facebook
Ciolacu a anunțat modalitatea prin care se vor majora pensiile Foto: Facebook

„Trebuie să avem ultima rectificare bugetară ca să putem lua deciziile, de obicei se face la sfârșitul lui noiembrie anual. În momentul acela ai toate cifrele și poți să iei cele mai bune decizii argumentate, dacă luăm decizii așa pomperistice și prin anunțuri televizate vom face o greșeală. Și eu și prim-ministrul am anunțat foarte clar că atât pensiile cât și salariul minim se vor mări. 10% eu consider că este un minim. Minimul de la care pornim va fi legea, căci trebuie să respectăm legea”, a declarat Marcel Ciolacu în cadrul podcastului EVZ.

„Trebuie să fim pregătiți și pentru rău. Cred că românii asta așteaptă de la noi, de la guvernanți. Cu toții realizăm perioada prin care trecem, eu cred că trebuie să fim responsabili și să venim și pe așteptările românilor. Un pensionar nu poate trăi cu 1.000 de lei pensie, este exclus. Când vii cu un procent se aplică bazei, vom veni și vom mări pensiile pe partea de contribuție. Adică cât ai contribuit la fondul de pensii, acolo ți se aplică mărirea procentuală. Am cerut și ministrului Muncii și ministrului Finanțelor să vină cu o statistică foarte clară pe venituri pe familie și atunci începem să avem toată baza, astfel încât să luăm decizii” , a explicat liderul PSD.

Mărirea pensiilor speciale

Marcel Ciolacu a precizat că vor fi mărite și pensiile speciale, însă mărirea acestora va fi doar în baza contribuției.

”Până pe 31 decembrie trebuie să venim cu legea și vom veni cu legea care să respecte criteriile CCR.  E o problemă fiindcă inteligenții lumii care au trecut în PNRR pensiile din armata. Pensiile din armată sunt pensii speciale, ele se regăsesc în toată lumea, nu doar în România. Vom veni cu toate acele variante și cred ca va fi și o propunere la Bruxelles de a scoate acel 9,4. Trebuiesc anumite modificări respectând mecanismul uniunii, asta nu înseamnă că cineva va modifica o reformă din PNRR” , a mai explicat Marcel Ciolacu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite