Guvernul a aprobat un ajutor de salvare de 62 de milioane de lei pentru Compania Naţională a Uraniului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care Compania Naţională a Uraniului va primi un ajutor de salvare în valoare de 62 de milioane de lei din partea Ministerului Energiei, potrivit unui comunicat al Executivului.

Compania Naţională a Uraniului deţine o serie de exploatări de uraniu la Crucea, în judeţul Suceava, dar şi o uzină de preparare a acestuia, la Feldioara, în judeţul Braşov. Societatea a furnizat până la finele anului trecut materia primă utilizată în reactoarele de la Cernavodă pentru producerea energiei electrice. Societatea are, însă, grave probleme economice.

„Împrumutul se va acorda ulterior emiterii deciziei de autorizare a Comisiei Europene, sub formă de împrumut, în două tranşe: 47,2 milioane de lei şi 14,8 milioane de lei, pe baza unei analize economico-financiare. Finanţarea ajutorului de stat se asigură de la buget, prin bugetul Ministerului Energiei.

Potrivit actului normativ, statul român notifică la Comisia Europeană planul de restructurare în termen de şase luni de la autorizarea ajutorului de salvare, iar ajutorul de stat individual pentru salvare se transformă în ajutor de stat de restructurare care va fi implementat cu respectarea normelor naţionale şi ale Uniunii Europene în materie de ajutor de stat“, se arată în comunicatul Guvernului.

Pe baza acestui plan de restructurare, Ministerul Energiei, la solicitarea Companiei Naţionale a Uraniului, va prelungi perioada de acordare a împrumutului, conform planului de restructurare, în aceleaşi condiţii de dobândă şi garanţii, prin act adiţional la convenţia de împrumut, până la data aprobării de către Comisia Europeană a planului de restructurare, mai precizează Guvernul.

Ministerul Energiei a notificat Comisia Europeană în data de 8 septembrie 2016 cu privire la acordarea acestui unui ajutor de stat.

EconomiePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite