Greenpeace cere reluarea înscrierilor pentru fotovoltaice: De ce nu sunt traşi la răspundere vinovaţii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Greenpeace România cere repornirea cât mai rapidă a programului de finanţare pentru prosumatori, prin reluarea înscrierilor pentru programul Fotovoltaice - Casa Verde, arătând că a trecut mai bine de o lună de la sistare, timp în care Administraţia Fonduli pentru Mediu nu a oferit nicio explicaţie privind o eventuală fraudare.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) blochează 33.000 de potenţiali prosumatori. După nici o lună de la oprirea înscrierilor, AFM nu reuşeşte să ofere explicaţii clare şi să repornească programul de finanţare.

Programul de finanţare pentru cetăţenii care doresc să îşi monteze panouri fotovoltaice a fost oprit pe 10 septembrie, după doar câteva ore de la deschiderea lui. Justificarea AFM a fost destul de seacă, invocând o „analiză asupra modului de funcţionare”. Decizia AFM a stârnit un val de nemulţumire în rândul zecilor de mii de posibili aplicanţi şi a instalatorilor de sisteme fotovoltaice. O lună mai târziu, AFM continuă tăcerea care lasă loc suspiciunilor şi acuzaţiilor.

Administraţia Fondului de Mediu (AFM) s-a angajat încă din timpul dezbaterilor pentru noua lege a regenerabilelor (legea 184/2018) că va demara un program de finanţare pentru a sprijini instalarea de panouri fotovoltaice.

Finanţarea anunţată a fost extrem de atrăgătoare pentru cei interesaţi să devină mici producători de energie: 20.000 de lei/proiect pentru minim 3 kW instalaţi, fiind suficiente fonduri pentru 33.000 de instalări. Peste 80% din finanţare (536 milioane lei) este asigurată din bani europeni, prin Programul Operaţional Regional (POR), valoarea totală a granturilor fiind de 656 milioane lei.

După un an şi jumătate de aşteptare, pe 10 septembrie, aplicaţia informatică prin care se fac înscrieri în programul pentru prosumatori a fost deschisă pentru doar 6 ore. AFM a motivat suspendarea înscrierilor prin nevoia de a analiza „modul de funcţionare”. Lipsa de comunicare a instituţiei a generat un şir lung de întrebări şi speculaţii din partea celor interesaţi. Ulterior, reprezentanţii AFM au declarat în presă că au sesizat „organele abilitate” referitor la unele nereguli constatate în timpul înscrierilor.

„După ce au aşteptat mai mult de un an de zile începerea acestui program, 33.000 de cetăţeni nu pot deveni prosumatori din cauza AFM. Greenpeace România cere repornirea cât mai rapidă a programului de finanţare pentru prosumatori. 

Este inadmisibil ca timp de o lună, Administraţia Fondului pentru Mediu să nu ofere lămuriri detaliate asupra motivelor pentru care a oprit înscrierile. Ce nereguli au fost sesizate? Cine este responsabil pentru ele? De ce a fost sesizat Parchetul? 

E cât se poate de îngrijorător că un program de finanţare care poate să deschidă calea producţiei de energie verde la nivel individual, de prosumator, riscă să fie compromis.” declară Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Conform declaraţiilor AFM, 13.271 de cereri de finanţare au fost înscrise deja în aplicaţia informatică. Alte 20.000 de aplicaţii mai pot fi înregistrate dacă procesul va fi reluat. 

Administraţia Fondului pentru Mediu nu a comunicat încă un termen pentru reluarea înscrierilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite