Grecia va lansa un registru electronic al proprietăţilor pentru a reduce birocraţia în tranzacţiile imobiliare. Când va fi funcţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Un registru electronic al proprietăţilor, creat pentru a reduce birocraţia din imobilare şi pentru a facilita tranzacţiile, va deveni operaţional din această toamnă în Grecia, scrie ekathimerini.

Procedura privind tranzacţiile imobiliare se află în curs de revizuire radicală, astfel că vânzătorii şi cumpărătorii vor avea nevoie de doar câteva minute pentru a finaliza transferul, fără a fi nevoie să achiziţioneze documente, certificate etc. de la diferite agenţii. Noua platformă online se află în curs de creare pe portalul statului gov.gr, care promite să schimbe tranzacţiile imobiliare din Grecia.

Potrivit cifrelor, pentru cele 142.000 de tranzacţii imobiliare din 2019, a fost nevoie de peste 300.000 de vizite la birourile fiscale din toată ţara, fără a lua în calcul orele pierdute la registrele funciare, birourile de cadastru şi celelalte entităţi ale statului.

După progresele majore înregistrate deja datorită declaraţiilor online privind impozitul pe transferul de proprietate, „Fişierul electronic de proprietate” va facilita, începând din această toamnă, viaţa proprietarilor şi cumpărătorilor, deoarece îi va scuti de sarcina de a colecta cele 17 documentele necesare în prezent pentru transferul unei proprietăţi. Colectarea documentelor se va face numai electronic, de către un notar autorizat de părţile interesate.

„Fişierul electronic de proprietate” va facilita redactarea documentelor notariale, deoarece va fi conectat în timp real cu entităţi de stat, cum ar fi bazele de date ale Autorităţii Independente pentru Venituri Publice, entitatea electronică unică de securitate socială (e-EFKA), Camera Tehnică a Greciei (TEE) şi Cadastrul Elen, de la care noua aplicaţie online va putea extrage informaţii şi documente.

Părţile în cauză şi notarul care întocmeşte contractele vor putea intra pe platforma online, primul utilizând numele de utilizator şi parolele Taxisnet, iar cel din urmă folosind acreditările din Registrul notarilor. Apoi, aceştia se vor putea autoriza reciproc, astfel încât documentele necesare să fie emise online. Notarii vor putea, de asemenea, să solicite corectarea erorilor.

Toate documentele transmise şi descărcate de la diferitele agenţii de stat prin intermediul platformei online vor fi considerate conforme cu un document original.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite