Germania va depăși PIB-ul Japoniei în 2023, devenind a treia cea mai mare economie din lume, potrivit FMI

0
Publicat:

 Produsul intern brut nominal al Germaniei îl va depăși probabil pe cel al Japoniei în acest an, în condițiile în care yenul slab și inflația din Europa vor crește valoarea produsului intern brut al Germaniei în dolari americani, potrivit unei previziuni a Fondului Monetar Internațional. Cifrele exprimate în dolari reflectă problemele pe termen lung ale Japoniei, agravate de slăbirea yenului, notează publicația Nikkei.

Economia germaniei este în creștere FOTO: Shutterstock
Economia germaniei este în creștere FOTO: Shutterstock

Cifrele au fost prezentate în raportul World Economic Outlook publicat recent de fond. PIB-ul nominal indică nivelul activității economice dintr-o țară sau regiune, inclusiv modificările prețurilor bunurilor și serviciilor. Acesta este adesea utilizat ca indicator al dimensiunii economiei unei țări.

Previziunile au evidențiat slăbiciunea pe termen lung a economiei japoneze.

Potrivit raportului, se estimează că PIB-ul nominal al Japoniei - adică neajustat la inflație - va scădea cu 0,2%, de la an la an, până la 4.230 de miliarde de dolari în 2023, în timp ce PIB-ul Germaniei ar urma să crească cu 8,4%, până la 4.420 de miliarde de dolari. SUA, cea mai mare economie mondială, ar urma să crească cu 5,8%, la 26.940 de miliarde de dolari. Economia Chinei, a doua ca mărime din lume, este prognozată să se reducă cu 1,0%, la 17,7 trilioane de dolari.

În 2000, economia Japoniei era a doua ca mărime din lume, cu 4 960 de miliarde de dolari, adică mai mare decât în prezent. La acea vreme, economia sa era de 2,5 ori mai mare decât cea a Germaniei și de 4,1 ori mai mare decât cea a Chinei. La începutul acelui an, rata de schimb era de aproximativ 105 yeni pentru un dolar. China a depășit Japonia și a trecut pe locul al doilea în 2010. Până la sfârșitul acestui an, se estimează că economia sa va fi de 4,2 ori mai mare decât cea a Japoniei.

Dacă ne uităm la creșterea PIB-ului nominal începând cu anul 2000, în termeni de monedă națională, creșterea cumulată a Japoniei a fost de 10%, în timp ce economia Chinei a crescut cu 1.160%. Rata de creștere japoneză a fost mult mai mică decât cea a Germaniei, de 90%, sau cea a SUA, de 160%, în aceeași perioadă. În termeni ajustați în funcție de inflație, creșterea PIB-ului Japoniei a fost de 20%, ușor mai mică decât cea a SUA și a Germaniei.

În martie 2001, guvernul japonez a recunoscut pentru prima dată că țara se află într-o stare de deflație moderată. Acesta a subliniat efectele negative ale deflației asupra economiei în ansamblu, gospodăriile reținând consumul și economisind mai mult, iar companiile reducând investițiile de capital. De asemenea, populația japoneză în vârstă de muncă, între 15 și 64 de ani, a continuat să scadă din 1995.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite