Germania: Reducerea livrărilor de gaz către Europa este „un atac economic comis în mod deliberat” de Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Epa Efe
Foto Epa Efe

Reducerea livrărilor de gaz rusesc către Europa prin conducta Nord Stream, decisă recent de Moscova, reprezintă „un atac” care urmăreşte „semănarea haosului pe piaţa europeană a energiei”, a spus ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

„Ceea ce am văzut săptămâna trecută capătă o altă dimensiune. Reducerea livrărilor de gaz prin Nord Stream este un atac la adresa noastră”, a spus ministrul german într-un discurs rostit la Berlin în faţa patronatului din industrie, relatează AFP, citată de Agerpres.

Acest „atac economic” a fost „comis în mod deliberat” de preşedintele rus Vladimir Putin, a adăugat el.

„Am văzut deja acest lucru de mai multe ori, cu reducerea livrărilor de gaz în Bulgaria, Polonia sau în Danemarca. Este vorba de a semăna haos pe piaţa europeană de energie” prin creşterea preţurilor, a avertizat Robert Habeck.

    

Grupul rus Gazprom a scăzut săptămâna aceasta livrările către Europa prin gazoductul Nord Stream cu 40%, apoi cu 33%, invocând o problemă tehnică.

Dar pentru guvernul german, este o „decizie politică”, menită să cântărească în confruntarea dintre Moscova şi ţările occidentale privind războiul din Ucraina.

Pentru a face faţă acestei scăderi a livrărilor, Berlinul a anunţat duminică o utilizare sporită, până în 2024, a centralelor pe cărbune pentru a produce energie electrică.

O decizie incomodă pentru acest guvern de coaliţie care a promis că va elimina treptat cărbunele până în 2030.

Despre situaţia aprovizionării cu gaze

Pe 14 iunie, Gazprom a anunţat că „a fost nevoită” să reducă livrările de gaz prin Nord Stream în comparaţie cu planul, din cauza revenirii premature a unităţilor de pompare pe gaz din reparaţii de la Siemens şi a identificării unor defecţiuni tehnice ale motorului.

Şeful Gazprom, Alexei Miller, la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg din 16 iunie, a declarat că astăzi nu există nicio modalitate de a rezolva problema cu furnizarea de motoare reparate pentru Nord Stream. Problema a apărut din cauza faptului că Siemens repară motoarele doar la o fabrică din Canada. Aplicarea de sancţiuni a dus la o întârziere a livrării, pentru că doar Canada a impus sancţiuni împotriva Gazprom, iar acum Siemens nu poate lua înapoi motoarele reparate pentru Gazprom, a explicat Miller.

Din această cauză, doar 40% din gazul ce poate fi pompat la capacitatea maximă a conductei este pompat în prezent prin Nord Stream. Agenţia Federală de Reţea din Germania a remarcat că nu vede o „relaţie cauzală” între partea tehnică a problemei şi o reducere atât de semnificativă a livrărilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite