FT: România suferă de pe urma apropierii de zona euro. Austeritatea nu face decât să agraveze problema

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România se îndreaptă către austeritate, în parte, pentru a-şi mulţumi partenerii internaţionali, Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, cu care este implicată într-o linie de credit de tip precaut, în valoare de cinci miliarde de euro.Tăierile vor agrava situaţia, iar criza din zona euro va afecta economia românească, notează jurnaliştii "Financial Times". 

România s-a alăturat joi unui număr tot mai mare de ţări care îmbrăţişează austeritatea, atunci când Parlamentul a aprobat un buget sever pentru 2012, prin care speră să-şi reducă deficitul bugetar cu mai mult de 50%, de la 4,4% din PIB în 2011 la 1,9% în 2012. Aceste ţinte depind însă de o rată de creştere economică de peste 2% în următorul an – o premisă optimistă pentru o economie cu legături strânse cu problematica zonă euro, scrie cotidianul britanic "Financial Times".

Parlamentul român a votat joi un buget pe 2012 care consolidează poziţia financiară a României şi nu are nicio conotaţie electorală înainte de alegerile generale de anul viitor, a declarat premierul român Emil Boc, citat de FT.


CITEŞTE ŞI

Încă o bancă pleacă din Româniea! Volksbank vrea să-şi vândă operaţiunile de pe piaţa autohtonă

Este România la adăpost de criza euro?

ATE Bank România, pusă pe tarabă de greci

Piraeus Bank cere 400 de milioane de euro guvernului elen


„Aţi votat un buget care consolidează stabilitatea macroeconomică a României. Astăzi, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, s-a votat un buget fără conotaţii electorale pentru anul electoral care urmează'“, a declarat Boc după adoptarea bugetului cu 239 de voturi pentru şi 168 împotrivă.



România ocupă a doua poziţie în rândul celor mai sărace economii din Europa şi, pentru ea, austeritatea nu este ceva străin, după ce a finalizat anul acesta un program de asistenţă financiară în valoare de 20 de miliarde de euro de la UE şi FMI.

Deficitul de cont curent al statului a scăzut la sub 5% din PIB, de la aproape 14% cu trei ani în urmă, când Lehman Brothers a intrat în faliment.

Cea mai nouă rundă de economisire se va realiza prin disponibilizări şi tăieri de salarii în sectorul public, îngheţarea pensiilor, vânzarea unor companii deţinute de stat şi reorganizarea altora.

România intenţionează să reducă numărul lucrătorilor din sectorul public la 1,1 milioane la sfârşitul anului viitor, de la 1,4 milioane în 2010. Guvernul a eliminat deja 180.000 de locuri de muncă, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Economia românească va înregistra o creştere de 1,8% în 2011, iar Guvernul estimează că 2012 va aduce o creştere de 2,1%. Ţinta este mai mică decât estimările anterioare de 3,5%, însă tot s-ar putea dovedi prea optimistă, spune Neil Shearing, economist-şef pentru pieţe emergente la Capital Economics. Acesta estimează o „contracţie uşoară, aproape de 0,5%, în baza unei recesiuni severe în zona euro“.

Emil Boc

„Şi mai multă austeritate nu va face altceva decât să contribuie la turbulenţele“ care pândesc economia românească, spune Shearing. Dacă zona euro va avea probleme grave, „economia României nu va fi într-o poziţie de a impulsiona creşterea“, adaugă acesta.



Economia României suferă de pe urma apropierii de zona euro. Jumătate dintre exporturile României (care au un aport de 30% din PIB) se îndreaptă către zona euro, potrivit datelor Capital Economics, iar băncile sunt deţinute, în mare parte, de părinţi greci sau austrieci.

Potrivit datelor Băncii Naţionale ale României, băncile elene deţin 15,5% din sistemul bancar român (după active), în timp ce grupurile austriece deţin 38,8%.

Un semnal de alarmă în ceea ce priveşte economia românească şi întreaga Europă de Est a fost tras şi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Cererea internă rămâne fragilă, volumul creditelor neperformante este ridicat şi există vulnerabilitate accentuată în faţa volatilităţii cursurilor de schimb, având în vedere gradul ridicat al împrumuturilor în valută.

Băsescu spune că disponibilizările din MAI vor continua



“Şocurile externe pot fi mai grave decât au fost în 2008-2009 din cauza nivelului mai ridicat de strs din zona euro, inclusiv din sistemul bancar“, potrivit BERD. „Există riscul că abilitatea grupurilor bancare de a sprijini subsidiarele din regiune să fie constrânsă de guvernele din ţările de origine ale acestora. Rezultatul ar putea fi o inversare substanţială a fluxurilor de datorii bancare şi o contractare masivă a creditării în regiune, cu unele consecinţe grave asupra producţiei“, spun economiştii BERD.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a revizuit recent în scădere prognoza de creştere economică pentru România de la 3,8% la 1,1%.

Tăierea cheltuielilor bugetare şi „sugrumarea“ creditării pentru populaţie şi companii vor face din 2012 un an greu pentru România, scriu şi jurnaliştii „The Economist“. „Ţineţi-vă bine“ este sfatul lor pentru români.

Cursul de schimb al leului ar putea fi afectat de volatilitatea din uniunea monetară
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite