FT: Încercarea eșuată de divizare a Alibaba creează haos în cadrul companiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Citând date obținute din nouă surse anonime, ziarul scrie că incidentul afectează capacitatea Alibaba de a concura efectiv cu alți jucători din domeniul dezvoltării inteligenței artificiale și de a-și extinde prezența pe piețele occidentale.

image

Încercarea eșuată a gigantului tehnologic chinez Alibaba de a-și împărți afacerea a provocat haos în cadrul companiei. Financial Times scrie despre acest lucru, citând date obținute din nouă surse anonime de la gigantul tehnologic. Potrivit acestora, incidentul afectează capacitatea Alibaba de a concura eficient cu alți jucători în domeniul dezvoltării inteligenței artificiale și de a-și extinde prezența pe piețele occidentale. Sursele FT spun că planul inițial de a separa cele șase divizii ale companiei în afaceri separate a fost prost gândit. Astfel, în noiembrie s-a anunțat că business-ul de bază al Alibaba, concentrat în comerțul online, nu s-ar putea dezvolta eficient în viitor fără furnizorul de soluții cloud Alibaba Cloud. Ulterior, decizia de a separa lanțul de supermarketuri Alibaba într-o afacere separată a fost, de asemenea, inversată și nu există informații clare despre soarta celorlalte patru proiecte.

Lipsa de transparență în diviziile de afaceri și restructurarea unor părți ale afacerii a condus la concedieri bruște și tensiuni în creștere în cadrul companiei. Există, de asemenea, rapoarte de lupte interne acerbe între echipele fostului CEO Alibaba, Daniel Zhang, și succesorul său Eddie Wu. Viitorul cercului lui Daniel Zhang rămâne incert după ce acesta și-a anunțat plecarea din Alibaba în septembrie 2023, deși trebuia să conducă divizia sa de cloud, cu care Eddie Wu își pune speranțele pentru dezvoltarea ulterioară a companiei.

După cum notează FT, politica declarată a Alibaba de a crea produse tehnologice inovatoare contrazice decizia sa de a plăti dividende și intenția de a răscumpăra acțiuni cu fonduri care ar putea fi investite în dezvoltarea ulterioară.

"Alibaba trimite semnale mixte prin deciziile sale financiare", a spus investitorul american Kevin Xu pentru publicație. "Este o pierdere dublă. Nici măcar companiile tehnologice profitabile precum Alphabet și Amazon nu plătesc dividende pentru că au un plan de creștere și inovare continuă". 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite