Franţa se aşteaptă la cea mai mică recoltă de porumb din ultimii 30 de ani. Cu cât s-ar putea reduce

0
Publicat:

Fermierii francezi se pregătesc să strângă cea mai mică recoltă de porumb din ultimele trei decenii, o dovadă a impactului uriaş provocat de secetă asupra producţiei de alimente în Europa, transmite Bloomberg.

Nicio regiune din Franța nu a fost ocolită de secetă, Foto: Arhivă Adevărul
Nicio regiune din Franța nu a fost ocolită de secetă, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit specialiștilor, căldura şi seceta au afectat o mare parte a continentului pe parcursul verii, în ceea ce a fost cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani.

Lovitura a fost una deosebit de gravă pentru fermieri, care au început deja să folosească rezervele de furaje de iarnă pentru a-şi putea hrăni animalele, în condiţiile în care păşunile s-au uscat, şi care se confruntă cu o scădere a producţiei pe toate planurile, de la cartofi şi până la sfeclă de zahăr, informează Agerpres.

Recoltatul porumbului tocmai a început în Franţa, unul dintre cei mai mari producători agricoli ai Europei.

Ministerul Agriculturii de la Paris a estimat marţi că producţia de porumb, o cultură utilizată la furajarea păsărilor şi porcilor, va scădea cu 25%, până la 11,6 milioane de tone. Evoluţiile meteo nefavorabile au redus producţia cu aproape un sfert, pentru toate culturile, comparativ cu situaţia de anul trecut, singura excepţie fiind oleaginoasele, arată raportul publicat marţi.

Nicio regiune nu a fost scutită de scăderea randamentului", a informat Ministerul Agriculturii de la Paris cu privire la culturile de porumb.

O recoltă mai mică de porumb ameninţă să menţină preţul alimentelor la un nivel ridicat. Costurile cu alimentele în Uniunea Europeană au crescut cu 12% în luna iulie a acestui an comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, iar în Marea Britanie creşterea a fost chiar mai mare. Blocul comunitar importă porumb din ţări precum Ucraina pentru a-şi acoperi necesarul, însă în acest an importurile din Ucraina, o ţară afectată de război, ar urma să scadă cu aproximativ jumătate comparativ cu sezonul precedent.

Culturile de porumb din Germania şi România, alţi importanţi producători europeni, au fost afectate şi ele de secetă. În plus, producătorii se confruntă cu o creştere accelerată a costurilor cu îngrăşămintele şi gazele naturale, care sunt utilizate la uscarea porumbului după recoltare.

Suprafața afectată de secetă în România

Suprafaţa totală afectată de secetă a ajuns la 555.289 ha, în 37 de judeţe şi Bucureşti, conform raportărilor şi proceselor verbale de constatare a pagubelor întocmite de prefecturi până marţi, 13 septembrie, informează Ministerul Agriculturii.

Judeţele care au raportat culturi afectate de secetă sunt Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea.

Principalele culturi de toamnă afectate sunt: orz, orzoaică, ovăz, secară - 29.706 ha, grâu, triticale -189.265 ha, rapiţă - 26.745 ha.

Conform sursei citate, culturile de primăvară cele mai afectate sunt cele de porumb -176.153 ha, floarea soarelui - 93.9381 ha, soia -12.901 ha şi plante furajere - 13.159 ha.

La sfârșitul lunii august, Comisia Europeană a redus cu 10% estimările privind recolta de porumb din acest an în blocul comunitar, a doua scădere consecutivă, din cauza secetei severe. Astfel, producţia de porumb utilizabil în UE, în sezonul 2022/23, s-ar putea situa la 59,3 milioane tone, în scădere faţă de un nivel de 65,6 milioane tone previzionat în iulie.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite