Franța interzice zborurile pe distanțe scurte acolo unde sunt disponibile trenuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O interdicție privind zborurile interne scurte pentru călătoriile care pot fi efectuate în două ore și jumătate cu trenul a fost promulgată marți în Franța.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Clement Beaune, ministrul francez al transporturilor, a salutat decretul.

"Acesta este un pas esențial și un simbol puternic în politica de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră", a declarat Beaune într-un comunicat.

"În timp ce luptăm fără încetare pentru decarbonizarea stilului nostru de viață, cum putem justifica utilizarea avionului între marile orașe care beneficiază de legături regulate, rapide și eficiente cu trenul", a adăugat el, scrie cnn.com.

Doar trei rute au fost desființate: cele care leagă aeroportul Paris-Orly de orașele Bordeaux, Nantes și Lyon. Zborurile de legătură nu vor fi afectate.

Pentru ca interdicția să se aplice, UE a insistat asupra faptului că ruta aeriană în cauză trebuie să dispună de o alternativă feroviară de mare viteză care să facă posibilă călătoria între cele două orașe în mai puțin de două ore și jumătate. De asemenea, trebuie să existe un număr suficient de trenuri care să circule devreme și târziu pentru a permite călătorilor să petreacă cel puțin opt ore la destinație.

Unii l-au criticat pe președintele francez Emmanuel Macron pentru că a diluat propunerile propriului său grup de experți de mediu, care recomandase interzicerea zborurilor în cazul în care călătoria cu trenul ar dura mai puțin de patru ore.

Criticii au subliniat că liniile de trenuri de mare viteză au fost deja o sursă de pasageri pentru companiile aeriene și că interdicția este un răspuns de fațadă la preocupările legate de climă fără a face cu adevărat ceva în acest sens.

"Nimeni nu se va lăsa păcălit de această măsură: pasagerii se îndepărtează în mod natural de a lua zboruri pe aceste rute", a scris pe Twitter Guillaume Schmid, fost vicepreședinte al sindicatului piloților Air France.

"Interzicerea zborurilor în Franța este o măsură simbolică, dar va avea un impact foarte mic asupra reducerii emisiilor", a declarat Jo Dardenne, director de aviație în cadrul grupului de campanie pentru un transport mai curat Transport & Environment.

T&E estimează că cele trei rute afectate de interdicție reprezintă doar 0,3% din emisiile produse de zborurile care decolează din Franța continentală și 3% din emisiile generate de zborurile interne ale țării (luând în calcul doar zborurile interne continentale).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite