Autorităţile franceze solicită UE să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor în agricultură
0Ministrul tranziţiei ecologice, Barbara Pompili, a menţionat că politica care vizează reducerea utilizării substanţelor chimice în agricultură nu ar trebui să dăuneze fermierilor europeni.
Ţările UE trebuie să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor periculoase în agricultură până în 2030. Acest lucru a fost anunţat vineri de ministrul Tranziţiei Ecologice, Barbara Pompili, în urma unei întâlniri informale cu colegii din ţările europene la Amiens (nordul Franţei).
"La întâlnire am acordat o atenţie deosebită temei ecologiei agricole. Considerăm că este necesară dezvoltarea unei strategii europene de reducere a utilizării pesticidelor", a spus ea. „Ne aşteptăm să reducem la jumătate utilizarea celor mai periculoase pesticide în agricultură până în 2030”, a spus Pompili.
Totodată, ea a subliniat că „un curs care vizează reducerea utilizării substanţelor chimice în agricultură nu ar trebui să dăuneze fermierilor europeni, punându-i într-un dezavantaj pe arena internaţională”. „Trebuie să oferim producătorilor noştri agricoli un sprijin constant”, a spus ministrul.
Potrivit acesteia, ţările europene ar trebui să abordeze această problemă în mod responsabil. „Trebuie să fim siguri că produsele exportate nu sunt dăunătoare sănătăţii”, a spus Pompili. „Europa trebuie să respecte standardele de mediu în întreaga lume, protejând suveranitatea europeană”.
Ea nu a dat un răspuns fără echivoc la întrebarea jurnalistului dacă UE este pregătită să considere investiţiile în sectorul gazelor şi energia nucleară drept investiţii în tranziţia ecologică. „Miniştrii încă încearcă să determine modul în care taxonomia UE (parte a Pactului verde european care vizează dezvoltarea unei finanţări durabile şi a unei economii cu emisii scăzute de carbon în Europa) va afecta investiţiile şi economia la nivel naţional şi în întreaga UE”, a spus ea. .
Pompili a mai spus că o parte semnificativă a discuţiilor miniştrilor de la Amiens a fost dedicată discuţiei asupra problemelor de combatere a defrişărilor. „Combaterea acestui fenomen este o prioritate importantă a preşedinţiei franceze a UE, deoarece este vorba despre ameninţări la adresa biodiversităţii şi a climei”, a subliniat Pompili.
Franţa a început de la 1 ianuarie să îşi exercite atribuţiile preşedinţiei UE în următoarele şase luni.