FP vinde toate acțiunile deținute la Petrom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franklin Templeton International Services S.A R.L., administrator unic al Fondul Proprietatea S.A a anunțat că vinde toate acțiunile deținute la Petrom, prin plasament privat.

FP a anunțat că vinde imediat toate acțiunile pe care le deține la Petrom
FP a anunțat că vinde imediat toate acțiunile pe care le deține la Petrom

Astfel, Fondul Proprietatea a informat Bursa de Valori București (BVB) asupra „demarării unei oferte de plasament privat accelerat privind întreaga participație, reprezentând 1.777.067.726 acțiuni ordinare deținute la OMV Petrom S.A.

Franklin Templeton International Services S.A R.L., in calitate de administrator de fond de investitii alternative si administrator unic (“FTIS”) al Fondul Proprietatea S.A (“Fondul”/“Fondul Proprietatea”), anunta demararea unei oferte de plasament privat accelerat privind intreaga sa participatie, reprezentand 1.777.067.726 actiuni ordinare, detinute de Fond la OMV Petrom S.A. („Petrom” / “Societatea”) („Tranzactia”).

  • Procesul de plasament va fi demarat imediat.
  • Erste Group Bank AG si SSIF Swiss Capital S.A. vor actiona in calitate de Joint Global Coordinators si Joint Bookrunners, iar Banca Comerciala Romana S.A. si Auerbach Grayson and Company LLC vor actiona in calitate de Joint Bookrunners in cadrul Tranzactiei („Partile care actioneaza in calitate de Bookrunner”).

Sub rezerva plasării tuturor actiunilor Petrom in plasamentul privat accelerat si a decontarii aferente a Tranzactiei, Fondul nu va mai detine actiuni la Petrom.

  • Petrom nu va incasa nicio suma de bani in urma Tranzactiei.

„Rezultatele Tranzactiei vor fi anuntate in cel mai scurt timp dupa finalizarea procesului de plasament. Perioada de timp pana la inchiderea procesului de plasament, stabilirea pretului si alocarile raman la libera alegere a Fondului si a Partilor care actioneaza in calitate de Bookrunner”, se arată în anunț.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Fondului Proprietatea, Compania Naţională de Petrol Petrom SA Bucureşti (Petrom) a fost înfiinţată la data de 1 noiembrie 1997, pe baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 49/15.09.1997.

- OMV a achiziţionat direct o participaţie de 33,34% în Petrom la un preţ pe acţiune de 0,0525 EUR;

- OMV şi-a majorat participaţia cu 17,66%, printr-o majorare ulterioară de capital. 

În  total, OMV a plătit 1,5 miliarde EUR pentru 51% din Petrom.

În 2004, după ce a fost achiziţionată de societatea austriacă OMV, SNP Petrom şi-a schimbat denumirea în Petrom SA. De la 1 ianuarie 2010, societatea se numeşte OMV Petrom S.A. 

Conform Legii nr. 247/2005, Ministerul Economiei a contribuit cu un pachet de 10% din acţiunile Petrom la capitalul social al Fondului Proprietatea. În continuare, ca urmare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 81/2007, un pachet suplimentar de 10,223% din acţiunile Petrom a fost transferat de la Minister în portofoliul Fondului Proprietatea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite