FMI impune termene pentru legea pensiilor şi cea a responsabilităţii fiscale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul îşi va asuma noi angajamente în cadrul acordului cu FMI, care se referă la termene-limită de adoptare a unor acte normative, a declarat luni, în urma şedinţei coaliţiei de guvernare, vicepreşedintele PDL, Gheorghe Flutur.

Astfel, legea responsabilităţii fiscale trebuie adoptată până la 1 martie 2010, iar cea a pensiilor în sistemul public până la 1 iunie 2010. De asemenea, în perioada următoare Executivul va elabora standardele de cost în sistemul sanitar, va găsi metode de creştere a absorbţiei fondurilor europene şi va ridica plafoanele de garantare a co-finanţării proiectelor din fonduri UE, pentru autorităţile locale.

Gheorghe Flutur a precizat că nu vor exista probleme în privinţa celor două tranşe de la FMI şi că acestea vor intra, aşa cum s-a stabilit, în luna februarie. Delegaţia Fondului, aflată în aceste zile la Bucureşti, îşi va încheia evaluarea programului economic miercuri.

"România nu va avea probleme în a primi următoarele tranşe din împrumutul convenit cu FMI, deoarece angajamentele asmate pentru acordarea banilor au fost îndeplinite", a declarat, duminică, premierul Emil Boc.

Şeful Executivului a discutat, sâmbătă, cu delegaţia FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale posibilitatea extinderii plafonului şi mecanismului garanţiilor guvernamentale pentru cofinanţarea proiectelor europene, în cazul administraţiilor locale şi instituţiilor publice.

Şeful misiunii de evaluare a FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat anterior că vor exista anumite modificări în scrisoarea suplimentară la acordul cu Fondul, în urma evaluării, însă acestea nu vor fi "radicale".

"Nu sunt iniţiative radicale, dar continuăm să evaluăm care sunt nevoile şi care sunt mijloacele prin care putea rezolva acele nevoi. Ne uităm la implementarea şi modificarea unor măsuri, dacă sunt necesare, dar ne uităm totodată şi în zonele în care s-a înregistrat progres", a afirmat Franks.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite