FMI a revizuit în scădere prognoza de creştere a economiei globale pe anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christine Lagarde, şefa FMI
Christine Lagarde, şefa FMI

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere prognoza sa pentru creşterea economică mondială. Pentru anul acesta şi cel următor, FMI prognozează creşteri de 3,5% şi respectiv 3,7%, reducerea operată acum fiind relativ mică în comparaţie cu estimarea anterioară, remisă publicităţii în luna octombrie. Economiile emergente din Europa, unde este inclusă şi România, vor înregistra o creştere de 2,9% în acest an şi de 3,1% anul viitor.

Estimarea de acum este cea mai drastică scădere a prognozei privind creşterea economică globală din ultimii trei ani. În ianuarie 2012, Fondul a redus proiecţia pentru avansul economiei globale de la 4% la 3,3%. Cifrele prognozate de FMI au fost reduse în pofida scăderii semnificative a preţului petrolului. 

”Pe de o parte, economiile majore beneficiază de pe urma declinului preţului petrolului. De cealaltă parte, în mai multe părţi ale lumii, perspectivele economice slabe pe termen lung afectează cererea”, spune Olivier Blanchard, economistul şef al FMI.

Cea mai mare economie europeană, cea a Germaniei, va avansa cu 1,5% în acest an, faţă de creşterea de 1,7% estimată în octombrie, în timp ce produsul intern brut al Franţei va urca cu 0,9% faţă de 1% anterior.

Pentru Italia, FMI a redus prognoza de la 0,9% în octombrie la 0,4%, iar pentru Spania a urcat estimarea de la 1,7% la 2%.

Fondul apreciază că, în Europa, investiţiile slabe vor cântări mai greu asupra economiei decât beneficiile datorate preţurilor scăzute ale petrolului şi adoptării de noi măsuri de stimulare a economiei de către Banca Centrală Europeană. FMI a redus prognoza de creştere a economiei din zona euro la 1,2% de la 1,3% în octombrie.

Cea mai semnificativă revizuire în scădere a fost înregistrată de Rusia, din cauza sporirii tensiunilor geopolitice şi a preţului mai scăzut al ţiţeiului. Astfel, PIB-ul ar urma să scadă anul acesta cu 3% şi cu 1% anul viitor, faţă de 3,5% în 2015 şi 2,5% în 2016, prognozat în octombrie.

Economiile emergente din Europa, unde este inclusă şi România, vor înregistra o creştere de 2,9% în acest an şi de 3,1% anul viitor. Prin comparaţie, în luna octombrie FMI prognoza o urcare de 2,8% pentru 2015 şi 2,9% în 2016. În luna octombrie a anului trecut, FMI a estimat că economia României va creşte cu 2,5% în acest an, în timp Comisia Europeană anticipează un avans economic de 2,4% pentru 2015.

Veştile nu sunt bune nici pentru China, a doua economie la nivel mondial, FMI estimând un avans de 6,8% în 2015, în scădere cu 0,3% faţă de estimarea anterioară.

În schimb, SUA va înregistra o creştere economică de 3,6% în acest an, în urcare faţă de proiecţia din octombrie, de 3,1%. Fondul apreciază că preţul scăzut al petrolului şi politica monetară încă relaxată vor avea un impact pozitiv asupra economiei, în pofida majorării treptate a dobânzii cheie şi a reducerii exporturilor din cauza aprecierii dolarului.

În Japonia, Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit estimările de creştere a economiei la 0,6% în 2015 şi 0,8% în 2016.

Creşterea va fi sub estimări în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, din cauza turbulenţelor politice din regiune.

FMI a reiterat estimarea privind creşterea producţiei de petrol la nivel global în acest an cu până la 0,7%, apreciind că urcarea preţurilor petrolului şi a producţiei reprezintă un ”nou tip de risc” mondial.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite