Finanţele propun acordarea unei subvenţii de 50 bani pe litrul de combustibil pentru transportatorii şi distribuitorii din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Ministerul Finanţelor propune, printr-un proiect de HG, o schemã de ajutor de stat pentru compensarea creşterii preţului la combustibil din cauza situaţiei internaţionale. Valoarea ajutorului acordat este de 50 bani pe litrul de combustibil, dar nu mai mult de 400.000 euro per întreprindere, echivalent în lei.

Termenul limitã de depunere a cererilor de compensare este 1 decembrie 2022.

Ajutorul de stat va fi sub forma unui grant acordat operatorilor economici licenţiaţi în România sau în alte state membre ale Uniunii Europene, care efectueazã transport rutier de mãrfuri în cont propriu, contra cost sau transport de persoane, în mod regulat, inclusiv transport public local.

Deciziile de compensare se emit pânã la 31.12.2022, iar plata efectivã a ajutorului de stat se poate face pânã la 31 iulie 2023, inclusiv. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 300 de milioane de lei pentru un numãr estimat de 3000 de operatori economici.

Sunt eligibili operatorii economici care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:

a) sunt licenţiaţi în România sau în alte state membre ale Uniunii Europene;

b) deţin cel puţin un vehicul eligibil;

c) operatorii economici stabiliţi în România trebuie sã nu figureze inactivi potrivit prevederilor Codului de procedurã fiscalã sau sã nu se afle în inactivitate temporarã, înscrisã în Registrul Comerţului şi sã nu beneficieze de alte compensaţii pentru activitatea de transport desfãşuratã cu vehiculele eligibile, cu excepţia celor care efectueazã transport public local;

d) nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care au fost emise asemenea decizii, acestea au fost puse în aplicare conform prevederilor legale în vigoare;

e) alimenteazã vehiculele eligibile dupã cum urmeazã: de la staţiile de distribuţie ale operatorilor economici sau din rezervoarele pentru consum propriu deţinute;

f) nu se aflã în procedurã de executare silitã, faliment, dizolvare, închidere operaţionalã sau lichidare;

g) nu au solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile;

h) operatorii licenţiaţi în alte state membre ale Uniunii Europene trebuie sã prezinte o declaraţie pe propria rãspundere din care sã rezulte cã efectueazã transport rutier de mãrfuri în cont propriu, precum şi o listã a vehiculelor eligibile utilizate pentru transportul rutier de mãrfuri în cont propriu şi deţin o licenţã comunitarã, pentru transportul rutier de mãrfuri contra cost şi pentru transportul de persoane.

Se poate solicita ajutor de stat pentru toate vehiculele eligibile deţinute în cursul trimestrului pentru care se solicitã compensarea, în baza unei cereri de compensare, depusã la Autoritatea Rutierã Românã, începând cu prima zi a trimestrului urmãtor celui pentru care se solicitã plata ajutorului de stat. În categoria cheltuielilor eligibile se încadreazã facturile emise cu 30 de zile lucrãtoare înaintea publicãrii în Monitorul Oficial a prezentei hotãrâri.

Ministerul Finanţelor, Agenţia Naţionalã de Administrare Fiscalã şi Autoritatea Rutierã Românã - A.R.R., prin Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, vor încheia un protocol de colaborare pentru transmiterea informaţiilor referitoare la operatorii economici, necesare pentru evaluarea cererii.

Schema de ajutor de stat a fost elaboratã în baza punctului 2.1. Ajutoare limitate, Capitolul 2 – Mãsuri temporare de ajutor de stat din Comunicarea Comisiei privind Cadrul temporar de crizã pentru mãsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei (2022/C 131 I/01) şi se notificã la Comisia Europeanã în vederea autorizãrii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite