Finanţele amână termenul de depunere a Declaraţiei Unice. Cum se acordă bonificaţiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Finanţe a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care amână termenul de depunere a Declaraţiei Unice până la data de 31 iulie.

Circa un milion de români persoane fizice trebuiau să depună, exclusiv online, până pe data de 15 martie 2019, Declaraţia Unică. Prin acest formular ei trebuie să îşi calculeze şi să îşi declare la Fisc care sunt veniturile pe care le obţin din chirii, din dividende sau din vânzarea de acţiuni şi ce taxe trebuie să plătească pentru ele.

„Prin prezenta ordonanţă de urgenţă se propune, pentru anul 2019, prorogarea termenului de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, precum şi a formularului 230 „Cerere privind destinaţia sumei reprezentând 2% sau 3,5% din  impozitul anual pe veniturile din  salarii şi din pensii”, până la data de 31 iulie 2019, inclusiv”, arată Finanţele.

Totodată, se propune şi prorogarea termenului pentru plata impozitului pe venit şi al contribuţiilor sociale obligatorii, datorate de persoanele fizice în situaţiile reglementate de Codul fiscal, pâna la data de 31 iulie 2019 inclusiv. 

În ceea ce priveşte acordarea bonificaţiei pentru depunerea declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă şi plata integrală a obligaţiilor fiscale, se propune prorogarea termenului de 15 martie 2019 inclusiv până la data de 31 iulie 2019 inclusiv.

De asemenea, în anul 2019, termenul de 31 martie inclusiv prevăzut în Codul fiscal, pâna la care organul fiscal central transmite, în sistem informatic, unităţilor Trezoreriei Statului fişierul care cuprinde valoarea bonificaţiei acordate reprezentând contribuţia de asigurări sociale, se propune să fie prorogat până la data de 15 august 2019 inclusiv. 

Cum explică Finanţele amânarea

Ministerul Finanţelor susţine că a luat această măsură luând în considerare caracterul de noutate al procedurii de depunere a declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice doar prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, respectiv prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” şi prin intermediul serviciului „Depunere declaraţii” şi numărul mare de contribuabili care accesează portalul ANAF, în scopul evitării blocării sistemului electronic şi implicit imposibilitatea de depunere a declaraţiilor în termenul legal.

De asemenea, Finanţele susţine că exista riscul neconformării contribuabililor persoane fizice care au obligaţia să completeze şi să depună, până la data de 15 martie 2019 inclusiv formularul 230 şi respectiv, declaraţia unică, având în vedere timpul foarte scurt de la data la care formularele au devenit accesibile şi data până la care acestea pot fi depuse la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală,

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite