Finanțare prin PNRR pentru proiecte destinate eficientizării consumului de energie. Când se depun cereri

0
Publicat:

A doua sesiune pentru obţinerea finanţării din PNRR pentru proiecte destinate sprijinirii investiţiilor în modernizare, monitorizare şi eficientizarea consumului de energie la nivelul operatorilor economici a fost lansată miercuri, a transmis ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, Foto: Gov.ro
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, Foto: Gov.ro

Se lansează sesiunea a doua pentru obţinerea finanţării din PNRR pentru investiţii în proiecte destinate sprijinirii investiţiilor în modernizare, monitorizare şi eficientizarea consumului de energie la nivelul operatorilor economici în vederea asigurării eficienţei energetice în sectorul industrial. Dată şi oră începere depunere de proiecte: 14 decembrie 2022, ora 08:30. Data şi oră închidere depunere de proiecte: 15 februarie 2023, ora 17:00. Perioada de implementare a măsurii de investiţii nu va depăşi data de 31 decembrie 2025!", a notat ministrul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei a sumei de 80,6 milioane de euro, compus din bugetul aprobat pentru Măsura de investiţii 5 în valoare de 62 milioane de euro şi suma suplimentară aferentă supra-contractării, în procent de 30%.

Şeful de la Energie a precizat că principalul obiectiv urmărit este creşterea eficienţei energetice, prin finalizarea a cel puţin 50 de proiecte de eficienţă energetică în industrie.

Tipul apelului este competitiv, iar solicitanţi eligibili sunt microîntreprinderile, IMM-urile, dar şi întreprinderile mari şi entităţile cu personalitate juridică înregistrate în România.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Energiei, tot miercuri s-a semnat și primul contract cu finanțare din PNRR – Componenta C6 Energie.

În data de 14 decembrie 2022, între Ministerul Energiei, în calitate de coordonator de reforme și/sau investiții pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta 6. Energie, în temeiul prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 124/2021 și Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța, în calitate de Beneficiar, a fost semnat contractul de finanțare având ca obiect finanțarea din fondurile PNRR a implementării proiectului „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență în municipiul Constanța”, arată datele publicate de ME.

Valoarea totală a proiectului este de 742.921.672 lei, din care valoarea maximă eligibilă nerambursabilă este de 430.696.492 lei.

Este vorba despre un contract între Ministerul Energiei și primarul municipiului Constanța. Este un proiect care se va concretiza în producerea energiei electrice și energiei termice foarte necesare municipiului Constanța și sunt convins că cetățenii din Constanța așteaptă demult această decizie, ținând cont de problemele pe care autoritățile locale din Constanța le au în asigurarea termiei – vorbim de o infrastructură veche și energofagă.

Prin acest demers, prin asigurarea finanțării acestui contract – discutăm de 111 milioane de euro, din care 86 milioane euro sunt fonduri asigurate prin PNRR -, se va pune în funcțiune o centrală nouă pe gaz, mult mai eficientă și care va asigura, așa cum spuneam, atât energie, cât și agent termic pentru cetățenii din municipiul Constanța. Dincolo de acest deziderat, este și acela al îndeplinirii unui jalon important din Planul Național de Redresare și Reziliență. Practic, prin activitatea de astăzi și ceea ce vom aproba astăzi, în ședința de Guvern, asigurăm îndeplinirea tuturor jaloanelor din PNRR, astfel încât să putem, în termen foarte scurt, să înaintăm cererea de plată numărul 2.

Practic, vreau să transmit ministrului energiei, reprezentanților Ministerului Energiei, prezenți aici de față, că aceste proiecte trebuie să aibă o coerență susținută. Sunt o serie întreagă de alte măsuri pe care trebuie să le luăm pentru implementarea asumărilor din Planul Național de Redresare și Reziliență și, desigur, asumărilor la nivel național în ceea ce privește tranziția verde și asigurarea de noi surse de energie.”, a declarat premierul României.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite