Fermierii din SUA se pregătesc să-și abandoneze culturile din cauza secetei. Cum e în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câmpurile de grâu ale Americii au devenit atât de afectate de secetă, încât fermierii sunt gata să abandoneze culturile la un nivel mai mare decât în urmă cu un secol, când SUA a intrat în Război alături de Aliați împotriva Puterilor Centrale.

Spice de grâu pe un teren afectat de secetă
Seceta afectează culturile din SUA mai mult decât în 1917 Foto Shutterstock

Se așteaptă că producătorii vor recolta aproximativ 67% din hectarele lor plantate, a declarat vineri Departamentul Agriculturii al SUA. Dacă ar fi realizat, acesta ar fi cel mai scăzut raport de recoltă din 1917, când SUA a intrat în Război, iar fermierii și-au părăsit culturile pentru a se înrola.

Potrivit raportului lunar al Departamentului Agriculturii, ani de condiții uscate de pe Câmpiile SUA și-au luat tributul asupra faimoaselor câmpuri de cereale ale Americii.

Unele plante de grâu din acest sezon au fost atât de afectate de lipsa de umiditate încât nu vor produce așa-numitele capete de cereale, lăsând puține motive pentru a le recolta. Fermierii pot, în schimb, să depună cereri de asigurare a culturilor afectate sau să aleagă să planteze altceva.

Săptămâna viitoare, un turneu anual în statul de vârf din Kansas, cultivator de grâu, va permite analiştilor să cerceteze câmpurile şi să facă estimări de producţie.

Vom vedea grâu de mici dimensiuni, arbori subțiri nedezvoltați, pe alocuri niște grâu care arată foarte bine și o mulțime de câmpuri care nu vor fi recoltate”, a declarat Justin Gilpin, directorul executiv al grupului comercial Kansas Wheat, despre recolta de săptămâna viitoare.

USDA a estimat că rata mare de abandon va trage aprovizionarea cu grâu din SUA la niveluri mai scăzute decât se așteptau analiștii. Acest lucru ar putea menține prețurile interne ridicate, chiar și în cazul în care producătorii rivali precum Canada și Argentina ar putea crește producția.

Grâul, condiții favorabile în UE pentru anul 2023/24, cu excepția Peninsulei Iberice

Producția de grâu în Uniunea Europeană (UE) pentru anul de comercializare (AM) 2023/2024 este estimată la 139,0 milioane de tone metrice (mmt), în creștere cu 3% față de anul trecut și cu 5% peste 132,2 mmt media pe 5 ani, se arată în raportul USDA din luna mai 2023.

Potrivit acestuia, suprafața recoltată este estimată la 24,4 milioane de hectare (mha), în ușoară creștere față de ultimul an și cu 2 la sută peste media pe 5 ani. Randamentul este estimat la 5,69 tone la hectar, 3 la sută peste anul trecut și media pe 5 ani.

Condițiile de plantare în toamna anului trecut au fost benefice cu un nivel bun de umiditate a solului, încurajând răsărirea și dezvoltare.

Iarna a fost deosebit de blândă, cu temperaturi peste medie. După o iarnă uscată, umiditatea solului a crescut în timpul primăverii cu mai multă ploaie; totuși, precipitațiile trebuie să se reducă în curând pentru a permite lumina soarelui, intrările și munca pe teren pentru a ajuta recolta.

Imaginile din satelit arată că aproape fiecare regiune din UE (cu excepția Spaniei și Portugaliei) vor avea o producție peste medie sau la un nivel record.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite