Executivii globali susţin că evoluţia economiei se va îmbunătăţi în 2022. Specialist: Această percepţie ne arată că foarte multe afaceri sunt solide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Peste trei sferturi dintre directorii generali din companiile globale (77%) estimează că evoluţia economiei se va îmbunătăţi în 2022, faţă de anul trecut, relevă rezultatele celei de-a 25-a ediţii a sondajului PwC CEO Survey, publicat luni.

„Deşi se confruntă cu presiunea generată de pandemia COVID şi volatilitatea cauzată de inflaţia în creştere, întreruperile lanţurilor de aprovizionare şi valul de demisii din rândul angajaţilor, executivii la nivel global pornesc în 2022 de la premise optimiste. În România, majoritatea directorilor generali (59%) cred că Produsul Intern Brut naţional se va îmbunătăţi în acest an faţă de anul trecut şi această percepţie ne arată că foarte multe afaceri sunt solide, au condiţii de creştere şi se aşteaptă la venituri mai mari în acest an”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

Potrivit analizei, mai mult de jumătate dintre directorii executivi la nivel global arată un nivel ridicat de încredere în perspectivele de creştere a veniturilor în următoarele 12 luni. În fruntea clasamentului sunt liderii companiilor de capital privat (67%) şi ai companiilor de tehnologie (64%), ambele sectoare beneficiind în continuare de fluxuri mari de capital. 

La polul opus, se află însă directorii executivi din sectorul auto (46%) şi din sectorul hotelier şi de agrement (44%), care se confruntă cu lipsa de semiconductori şi, respectiv, cu efectele persistente ale pandemiei asupra călătoriilor.

Conform cercetării PwC, creşterea semnificativă a incidentelor de securitate cibernetică din ultimii doi ani şi digitalizarea accelerată din toate sectoarele de activitate au propulsat ameninţările cibernetice pe primul loc în topul preocupărilor la nivel global, 49% dintre directorii executivi plasându-le pe primul loc pe agenda lor, comparativ cu 47% anul trecut şi 33% în 2020. 

Acestea sunt urmate îndeaproape de situaţia sanitară globală, menţionată de 48% dintre executivi, în condiţiile în care pandemia persistă, şi de volatilitatea macroeconomică (fluctuaţia creşterii PIB, inflaţie, şomaj).

Majoritatea directorilor executivi au inclus în strategia pe termen lung obiective legate de satisfacţia clienţilor, implicarea angajaţilor şi automatizare/digitalizare. Aceste rezultate nefinanciare sunt interconectate cu performanţa de zi cu zi a afacerii.

Mult mai puţin  reprezentate, în strategii şi compensaţii, sunt obiectivele legate de emisiile de gaze cu efect de seră (13%) şi de reprezentarea de gen a forţei de muncă sau de diversitatea rasială şi etnică (8%).

În acelaşi timp, doar 22% din totalul respondenţilor şi-au asumat o strategie net-zero, iar 29% spun că urmează să-şi ia acest angajament. 

Alte concluzii ale raportului

Conform datelor transmise de PwC, optimismul directorilor generali pentru 2022 este cu un punct procentual mai mare decât în urmă cu un an şi cu 54 de puncte procentuale peste cel din 2020, când cei mai mulţi erau pesimişti.

Cel mai mare procent de directori optimişti în ceea ce priveşte economia globală sunt din India, Japonia, Marea Britanie, Italia şi Franţa.

La polul opus, optimismul directorilor executivi privind economia globală a scăzut cel mai mult în SUA, Brazilia, China şi Germania, probabil ca urmare a faptului că inflaţia şi constrângerile legate de lanţul de aprovizionare au devenit mai îngrijorătoare.

CEO Survey 2022 a fost realizat la finalul anului trecut pe un eşantion de 4.500 de directori din întreaga lume, inclusiv din România.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite