EXCLUSIV Cursul pentru accizele din 2016 va fi 4,7380 lei/euro. Ce prevede legea dacă preţurile de consum au scăzut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor încă nu a anunţat oficial care va fi în 2016 cursul de schimb pentru calculul accizelor, dar legislaţia în vigoare arată că acest curs va fi egal cu cel aplicat în 2015, respectiv de 4,7380 lei/euro.

În principiu, cursul pentru 2016 ar trebui să fie calculat prin adăugarea creşterii medii a preţurilor (inflaţia) la cursul din 2015.

Dar inflaţia a fost negativă (-1,5%) în perioada de referinţă, astfel că - potrivit Codului Fiscal - cursul va rămâne neschimbat.

„Noul Cod fiscal adoptat prin Legea nr. 227/2015 a stabilit deja nivelul accizei prin Anexa 1 la acesta, păstrând aceleaşi valori exprimate în lei. Nu considerăm că se va reduce cursul de schimb pentru calculul accizei, fiind deja o lege adoptată şi profund discutată în Parlament“, a declarat, pentru "Adevărul", consultantul fiscal Adrian Benţa.

O cotaţie artificială

„Anul trecut şi anul acesta accizele se calculează la un curs de schimb artificial creat de 4,7380 lei/euro. În acelaşi timp, accizele nu s-au mai determinat în euro, ci direct în lei, Codul fiscal actual păstrând prevederea de majorare anuală a accizelor cu rata inflaţiei, conform art. 176 alin. (1^1) din Codul fiscal“, a mai spus Adrian Benţa.

El a reamintit că „până pe data de 20 octombrie a fiecărui an trebuia publicat pe siteul Ministerului Finanţelor Publice nivelul actualizat al accizelor, influenţat de rata inflaţiei. Dacă ne raportăm numai la aceste prevederi, într-adevăr nu cunoaştem cursul de schimb al accizelor de la anul chiar dacă avem o rată negativă a inflaţiei“.

În acelaşi timp, consultantul fiscal observă o reducere substanţială de circa 30% la acciza pentru băuturile alcoolice - „un lucru de altfel absolut binevenit într-un an electoral“.

Ce prevede noul Cod Fiscal

Articolul 176 aliniatul (2): Nivelul accizelor prevăzut în coloana 4 din anexa nr. 1 se actualizează anual cu creşterea preţurilor de consum din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, faţă de perioada octombrie 2014 - septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică până la data de 15 octombrie.

Nivelul accizelor actualizat se publică pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, până cel mai târziu pe data de 20 octombrie a fiecărui an

Prevederile alin. (2) nu se aplică în cazul în care în ultimele 12 luni are loc scăderea preţurilor de consum, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, faţă de perioada octombrie 2014 - septembrie 2015, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică până la data de 15 octombrie.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite