Euroins, după ce Iohannis a răspuns unei interpelări în PE pe tema falimentului companiei: Ar putea influența justiția

0
Publicat:

Conducerea Eurohold Bulgaria AD și Euroins Insurance Group AD (ЕIG) a reacționat, joi, după ce falimentul societății de asigurări a fost subiect de interpelare la vizita lui Klaus Iohannis în Parlamentul European (PE), subliniind că nicio instanță nu s-a pronunțat încă cu privire la legalitatea deciziei Autorității române de Supraveghere Financiară (ASF) de a retrage licența companiei bulgare. Totodată afirmă că declarațiile șefului statului ar putea influența decizia judecătorească.

Euroins, cu privire la declarația lui Iohannis PE: Ar fi putut să răspundă nu comentez Foto: Arhivă
Euroins, cu privire la declarația lui Iohannis PE: Ar fi putut să răspundă nu comentez Foto: Arhivă

Reacția bulgarilor EIG vine după ce miercuri, în cadrul vizitei de președintelui român Klaus Iohannis în Parlamentul European, problema falimentului societăţii de asigurări Euroins şi a modului în care a acţionat în acest caz Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a fost ridicată de un eurodeputat al Germaniei și unul al Irlandei. Klaus Iohannis a răspuns la sfârşitul dezbaterii la această interpelare având o poziţie de principiu.

„Am auzit că o autoritate de reglementare a avut o problemă cu o companie. Şi ca peste tot în democraţie şi în statul de drept, dacă oamenii simt că decizia nu este atât de bună, merg în faţa unui judecător. Este ceea ce s-a întâmplat. Judecătorii au decis că decizia este corectă. Asta este ceea ce înţeleg dacă vorbim despre statul de drept. Toată lumea are aceleaşi drepturi, toată lumea are dreptul la un proces corect şi toată lumea trebuie să accepte rezultatul", a afirmat Iohannis.

Euroins: Ar fi putut să răspundă ”nu comentez”

Conducerea Eurohold Bulgaria AD și Euroins Insurance Group AD (ЕIG) afirmă că declarația președintelui Klaus Iohannis ar fi incriminat compania și că ar putea influența decizia finală. 

„Declarațiile unor politicieni români de rang înalt conform cărora instanța română a dat dreptate deciziei autorității române de reglementare ASF împotriva Euroins România sunt complet lipsite de temei, manipulatoare, iresponsabile și dăunătoare. Este foarte neobișnuit ca un președinte al unei țări să comenteze în mod părtinitor în confruntarea juridică dintre o autoritate de reglementare a pieței și o companie privată, în loc să se abțină de la orice comentariu care ar putea influența justiția. Ar fi putut să răspundă ”nu comentez”, dar în schimb a continuat să incrimineze compania ca fiind vinovată, deși procesul nici nu a început”, precizează Euroins.

Compania reamintește astfel faptul că nicio instanță din România nu s-a pronunțat încă asupra legalității deciziei autorității române de reglementare de a retrage licența Euroins România. „Procesul în această speță a început în urmă cu câteva zile și încă nu au avut loc audierile pe fond. Până acum, a existat doar o hotărâre judecătorească cu privire la contestația Euroins Insurance Group (EIG) și a filialei sale din România, prin care se urmărea suspendarea implementării deciziei autorității de reglementare din România de retragere a licenței Euroins România, care a declanșat ulterior procedura de insolvență a companiei. Autoritatea Română de Supraveghere Financiară (ASF) a revocat licența Euroins România la 17 martie 2023”, menționează sursa citată.

Falimentul Euroins și daunele de 500 de milioane de euro

La începutul lunii iunie 2023 și în primă instanță, Tribunalul București a dispus deschiderea procedurii falimentului Euroins România: „doar pentru că acesteia i-a fost revocată licența”, afirmă sursa citată, adăugând și că „i- a fost refuzată cererea de suspendare a dosarului de faliment până când Tribunalul Administrativ se va pronunța dacă revocarea licenței este legală”.

În comunicat se mai precizează că dosarul cu privire la legalitatea faptei autorității române de reglementare împotriva Euroins România „a început în urmă cu câteva zile la Tribunalul Administrativ din București și se află încă pe rol în primă instanță”, urmând să aibă loc audieri și pledoarii pe fond.

De altfel, Eurohold, firma mamă a Euroins, și Euroins Insurance Group AD (EIG) au intentat un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și pregătesc o cerere de arbitraj pentru suma de peste 500 de milioane de euro către ICSID din Washington. Cele două companii au informat oficial guvernul României, în octombrie 2023, despre intenția lor de a introduce un dosar de arbitraj internațional pentru a proteja investiţia grupului în România.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite