Euro ajunge la un nou nivel record. BNR a anunţat un curs de schimb de 4,8242 lei/euro. Suciu: Leul a stat mai bine. Suntem în altă paradigmă economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Leul se depreciază în faţa euro
Leul se depreciază în faţa euro

Leul românesc continuă să se deprecieze în faţa euro. Banca Naţională a României a anunţat luni un curs de schimb record de 4,8242 lei/euro.

Este pentru prima dată când euro sparge pragul de 4,82 lei, la cursul BNR.

Purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu a declarat că leul stă mai bine decât monedele statelor vecine.

„În termeni regionali vedem că avem deprecieri atât pe zlot, cât şi pe forinţi şi, mai ales, pe coroana cehă. Leul a stat mai bine, noi avem depreciere minimală dacă ne uităm la azi pe mâine. Avem o depreciere de 0,1% pe leu, am avut 0,7% pe zlot şi 0,6% pe forinţi”, a declarat el, la Digi24.

Suciu a făcut un apel, spunând că suntem într-o situaţie economică şi istorică cu totul diferită faţă de zilele trecute. „Această subliniere a unui record istoric nu face bine. Suntem într-o cu totul altă paradigmă economică. Repetarea la nesfârşit a unui nou record nu face decât să consemneze o faptă care nu mai are relevanţa altor dăţi, când recordul conta”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al BNR a declarat că ce încearcă Banca Naţională să facă este să aibă o anumită stabilitate a cursului. „Stabilizarea cursului presupune şi intervenţii de acest gen. Este o reuşită pentru noi în acest moment să avem o stabilitate”, a precizat Suciu.

Leul a atins minimul istoric în faţa monedei europene pe 9 martie 2020 (4,8184 lei/euro). Pe 21 februarie 2020, euro a depăşit pentru prima dată pragul de 4,8 lei la cursul de referinţă anunţat de BNR şi a atins, la acel moment, cel mai ridicat nivel din istorie în faţa monedei naţionale. De atunci, moneda unică europeană nu a mai scăzut sub acest prag, ba chiar l-a depăşit de mai multe ori şi a atins în mai multe rânduri recorduri în faţa leului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite