Elon Musk, dus din nou în fața instanței în legătură cu Twitter. Ce se întâmplă dacă va sfida Curtea

0
Publicat:

Comisia pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA (SEC) l-a dus din nou pe Elon Musk în instanță și de data aceasta ar putea câștiga, scrie Reuters referindu-se la un proces privind preluarea Twitter.

Elon Musk pe un fundal albastru pe care este desenat cu alb semnul Twitter
Elon Musk ar putea pierde procesul legat de preluarea Twitter

Comisia a cerut joi unei instanțe federale să-l forțeze pe Musk să depună mărturie pentru ancheta sa privind preluarea de 44 de miliarde de dolari a gigantului rețelelor sociale Twitter, aceasta fiind a treia oară când SEC îl cheamă pe Elon Musk în instanță.

L-a dat în judecată în 2018 și din nou în 2019 în legătură cu un tweet trimis de Musk în care spunea că are finanțare asigurată pentru a-și lua în privat producătorul de mașini electrice Tesla (TSLA.O). Procesul din 2018 a fost soluționat rapid cu condiția ca avocații să verifice viitoarele tweet-uri ale lui Musk. 

În acest caz, SEC se află pe teren solid, deoarece legea care aplică cerințele cererilor de investigație sau citații este clară, au spus mai mulți foști oficiali SEC.

În timp ce miza este mai mică de data aceasta, noul caz pune din nou în lumina reflectoarelor cearta extraordinară dintre cel mai bogat om din lume și cel mai puternic organism de reglementare a valorilor mobiliare, care de ani de zile s-a chinuit să-l aducă pe Musk pe drumul bun.

Acest caz este diferit de incursiunile anterioare dintre SEC și Elon Musk, deoarece este un caz de executare a citației. Aceste cazuri sunt într-adevăr bine stabilite”, a declarat Stephen Crimmins, partener al firmei de avocatură Davis Wright Tremaine și fost avocat de proces SEC.

Legea prevede că SEC are puterea de citare pentru a lua mărturie de investigație și a aduna documente”.

Ce se întâmplă dacă Musk sfidează Curtea

Dacă Musk sfidează instanța, este probabil să fie amendat până când va depune mărturie, au spus avocații. Sfidarea în continuare ar putea duce, într-un scenariu extrem, la închisoare.

SEC, care a refuzat să comenteze, cercetează dacă Musk a încălcat legile privind valorile mobiliare în 2022 când a cumpărat acțiuni ale Twitter, pe care Musk l-a redenumit X, precum și declarațiile și documentele pe care le-a făcut în legătură cu tranzacția.

Potrivit SEC, a deschis ancheta în aprilie 2022, iar Musk a furnizat documente și a depus mărturie prin videoconferință pentru două sesiuni de jumătate de zi în iulie. SEC a primit ulterior noi documente și l-a citat pe Musk în mai a.c. să depună din nou mărturie, de data aceasta la biroul său din San Francisco, unde își are sediul X.

Musk a fost de acord să depună mărturie pe 15 septembrie, dar cu două zile înainte a ridicat „obiecții” și a spus că nu va apărea. De asemenea, Musk a refuzat propunerile SEC de a depune mărturie în Texas, unde locuiește, în octombrie sau noiembrie, a spus SEC.

Printre obiecțiile sale, Musk a spus că SEC încearcă să-l „hărțuiască” și că consilierul său are nevoie de timp pentru a revizui materialul potențial relevant conținut într-o biografie a lui Musk publicată luna trecută, a spus SEC.

Joi, Musk a scris pe X că astfel de agenții au nevoie de „o revizuire cuprinzătoare”. Avocatul lui Musk, Alex Spiro, a spus că ancheta a fost „greșită” și că „este suficient”.

Dar nu este neobișnuit ca SEC sau alte agenții federale să caute mărturii suplimentare pe măsură ce anchetele evoluează, au spus avocații.

Pe măsură ce investigațiile continuă, uneori doriți să aduceți oamenii înapoi, deoarece aveți mai multe informații”, a spus Howard Fischer, partener la firma de avocatură Moses & Singer și fost avocat SEC. El a adăugat că instanța va ordona probabil lui Musk să stea pentru mărturie suplimentară.

Tot ce trebuie să arăți este că citația face parte dintr-un efort legitim de a obține informații.

Instanțele au confirmat anterior drepturile de citație ale SEC.

În 2018, o instanță l-a obligat pe Jay-Z să depună mărturie după ce a ignorat citațiile SEC, deși judecătorul i-a spus SEC să-i ceară permisiunea dacă este nevoie de mai mult de o zi. Muzicianul a fost reprezentat și de Spiro. În 2022, un judecător i-a ordonat fondatorului Terraform Labs să respecte o citație SEC pentru documente.

SEC nu vrea să renunțe

La doar câteva luni după ce Musk a fost de acord cu SEC să verifice tweet-urile sale, agenția a stabilit că a încălcat acordul și l-a dat în judecată pentru a se conforma. Însă judecătorul a contestat standardul „soft” al acordului pentru a evalua când un tweet este material și le-a spus ambelor părți să fie rezonabili și să rezolve situația.

După aceea, SEC a fost reticent să se întoarcă în instanță, chiar dacă personalul a crezut că a încălcat acordul în ocazii ulterioare, a raportat Reuters anul trecut.

SEC a deschis alte anchete asupra lui Musk, care a denigrat de mai multe ori agenția și a susținut că îl hărțuiește. El a contestat, de asemenea, concluzia SEC conform căreia nu avea finanțare asigurată pentru ca Tesla să fie privat și a încercat fără succes ca o instanță să anuleze acordul din 2018.

Curtea din San Francisco, totuși, este puțin probabil să ia în considerare proasta relație a lui Musk cu agenția și se va concentra asupra faptului dacă SEC are o obligație de respingere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite