Eliminarea criteriului de vârstă la facilităţi pentru debutanţi nu a crescut numărul de firme noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eliminarea criteriului de vârstă nu a impulsionat crearea de firme prin programul de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării de microîntreprinderi,astfel că în prima lună şi jumătate de la intrarea în vigoare a modificării a fost înregistrat un număr de societăţi similar cu cel din lunile anterioare.

Eliminarea criteriului de vârstă a intrat în vigoare la 11 iulie, astfel că după acea dată oricine poate să-şi înfiinţeze un SRL-D (societate cu răspundere limitată-debutant) şi poate beneficia de gratuitate la înfiinţare, posibilitatea primirii unui ajutor financiar nerambursabil de până la 10.000 de euro şi scutire de la plata CAS-ului din partea angajatorului pentru până la 4 angajaţi.

Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în luna iulie au fost înfiinţate 457 de firme noi, care vor primi aceste facilităţi, iar în august numărul acestora s-a redus la 445.

În forma iniţială, puteau înfiinţa firme şi beneficia de facilităţi de la stat doar tinerii până în 35 de ani.

Chiar dacă autorităţile au extins facilităţile tuturor persoanelor care vor să-şi înfiinţeze prima firmă, acest lucru nu a impulsionat crearea de noi firme, în condiţiile în care până în iulie erau create în medie 400 de firme pe lună, nivel care s-a menţinut şi în iulie sau august.

La finele lunii august, erau înfiinţate 15.163 de SRL-D-uri, din care erau funcţionale 14.884, în condiţiile în care 279 au fost radiate. În plus, 414 firme sunt în curs de înfiinţare, potrivit Mediafax.

Întreţinerea şi repararea autovehiculelor, construcţiile şi este transportul rutier de marfă sunt principalele domenii preferate de noii antreprenori, cu 663, 613, respectiv 563 firme nou înfiinţate.

În funcţie de judeţe, în Cluj au fost înregistrate cele mai multe firme (1.997), acesta fiind urmat de Bucureşti (1.674) şi Timiş (1.070).

Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri a intrat în vigoare în anul 2011.


Mai puteţi citi: 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite