Egiptul a cumpărat o jumătate de milion de tone de grâu rusesc în urma unui acord privat

0
Publicat:

Egiptul a cumpărat aproape jumătate de milion de tone de grâu rusesc în urma unui acord privat, au declarat pentru Reuters mai mulţi traderi, care au precizat că GASC a reuşit să negocieze preţuri mai mici decât cele oferite la licitaţiile tradiţionale.

Morman de grău într-o remorcă pe un câmp
Egiptul a cumpărat aproape jumătate de milion de tone de grâu rusesc

Egiptul, unul dintre cei mai mari importatori mondiali de grâu, a început anul trecut să se orienteze spre achiziţiile directe, faţă de licitaţiile tradiţionale organizate anterior, în contextul în care războiul din Ucraina i-a perturbat achiziţiile.

Autoritatea Generală pentru Aprovizionarea Mărfurilor (GASC) a cumpărat vineri aproximativ 480.000 de tone metrice de grâu rusesc de la firma comercială Solaris, la un preț de aproximativ 270 de dolari pe tonă pe bază de cost și transport (C&F), au spus comercianții.

GASC nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Comercianții au declarat pentru Reuters că prețul ar putea fi sub limita neoficială stabilită de guvernul Rusiei pentru a controla prețurile interne ale grâului.

Alți furnizori ruși de grâu au depus oferte vineri la un preț gratuit la bord de 265 USD per tonă metrică, crezând că este pragul de preț stabilit și un preț C&F care depășește 270 USD pe tonă.

Comercianții au declarat pentru Reuters că prețul prag nu este obligatoriu din punct de vedere juridic, dar că furnizorii trebuie să urmeze instrucțiunile Ministerului Agriculturii din Rusia.

Există o lipsă de claritate pe piață cu privire la nivelul prețului minim rusesc.

Comercianții spun că există prețuri minime diferite pentru vânzările private și vânzările în cadrul licitațiilor publice, precum și prețuri diferite pentru vânzări în fiecare lună între septembrie și decembrie și reduceri pentru gradele mai mici de grâu proteic.

Într-o licitație de săptămâna trecută, toți furnizorii ruși au depus oferte la un preț minim stabilit la 270 USD pe tonă metrică pe bază FOB, cu prețuri C&F variind între 286,25 USD și 291 USD pe tonă metrică.

Comercianții au declarat la acea vreme pentru Reuters că acest lucru a afectat competitivitatea grâului rusesc, GASC cumpărând în schimb grâu românesc și francez mai ieftin.

GASC cumpărase, de asemenea, în mod privat, o marfă de grâu bulgar, la 270 USD pe tonă C&F, vineri.

După ce războiul din Ucraina a perturbat exporturile de grâu ale țării, Egiptul se bazase în principal pe cerealele rusești relativ ieftine.

Anul trecut, ministrul egiptean al aprovizionărilor a spus că achiziționarea directă de la furnizori i-a permis să negocieze prețuri mai bune în momente de incertitudine.

Țara nord-africană a suferit de o criză a monedei străine după ce războiul din Ucraina a produs un șoc larg asupra economiei sale, determinând-o să înceapă să amâne plățile pentru grâu.

Guvernul a semnat recent un acord de împrumut de 500 de milioane de dolari cu Biroul pentru Exporturi din Abu Dhabi (ADEX) pentru a cumpăra grâu importat de la agrobusiness-ul Al Dahra din Emiratele Arabe Unite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite