Egiptenii şi-au dat foc la valiză cu turismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestele din Egipt au afectat industria turismului, care genera venituri de 13 miliarde de dolari anual
Protestele din Egipt au afectat industria turismului, care genera venituri de 13 miliarde de dolari anual

Industria turismului din Egipt retrăieşte episodul dramatic de acum doi ani, când străinii au renunţat să mai viziteze ţara marcată de confruntările violente dintre protestatari şi forţele de ordine.

Acum, chiar ministrul Turismului de la Cairo a recunoscut că, de la jumătatea lunii iulie, numărul rezervărilor făcute de turişti s-au înjumătăţit. Momentul coincide cu reizbucnirea manifestaţiilor de stradă care au dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui Mohamed Morsi, urmată de ciocniri fără încetare între susţinătorii acestuia şi poliţişti. 

16 milioane de egipteni trăiesc din turism

Pentru economia de aproape 540 de miliarde de dolari, situaţia este încă o dată critică. Din populaţia de 85 de milioane, 16 milioane de egipteni lucrează în industria turismului sau în domenii auxiliare.

Cu puncte de interes precum Cairo, Luxor, Giza şi Aswan, dar şi datorită litoralului generos, călătoriile în Egipt au reprezentat până nu demult 1% din industria mondială a turismului şi a adus statului venituri anuale în jurul mediei de 13 miliarde de dolari. Acum, doar în Luxor gradul de ocupare în unităţile de cazare a scăzut de la 80% la 5%. 

Aceeaşi lovitură a secerat şi industria turistică din Turcia, însă tunisienii se pare că sunt cei care pierd cel mai mult. Potrivit unui studiu realizat anul trecut de publicaţia „Travel Weekly”, Marocul a dispărut aproape complet din ofertele agenţiilor de turism ca urmare a Primăverii Arabe.

Acum, reluarea protestelor care se desfăşoară fără întrerupere de la începutul acestei luni ameninţă să ştirbească şi mai tare imaginea industriei turistice tunisiene. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite