Eforturile Băncii Centrale Europene de a limita efectele schimbărilor climatice nu au fost deraiate de conflictul din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: SHUTTERSTOCK
FOTO: SHUTTERSTOCK

Eforturile Băncii Centrale Europene de a limita efectele negative ale schimbărilor climatice nu au fost deraiate de turbulenţele provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia, a afirmat marţi Irene Heemskerk, şeful centrului de schimbări climatice al BCE, transmite Bloomberg.

„Afectează acestea agenda noastră? Cred că până acum nu. Încă realizăm progrese cu planurile noastre şi, desigur, dacă vor fi necesare ajustări, le vom face, dar acum schimbările climatice sunt o prioritate pe agenda noastră", a declarat Heemskerk la o conferinţă în Germania, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, Banca Centrală Europeană a anunţat lansarea unor teste de stres privind riscurile climatice, pentru a evalua capacitatea băncilor din zona euro de a absorbi şocurile financiare în urma schimbărilor climatice.

Exerciţiul va începe în martie şi va fi realizat în primul semestru din 2022. Rezultatele vor fi publicate de BCE în iulie. Rezultatele testului vor fi incluse în procesul de analiză şi revizuire şi, indirect, ar putea afecta cerinţele de capital, a precizat instituţia cu sediul la Frankfurt.

Heemskerk a explicat că deşi „mă simt un pic reticentă să vorbesc despre schimbările climatice când mor oameni nu departe de locuinţele noastre, autorităţile nu ar trebui să-şi atenueze eforturile în privinţa protejării climei".

Invadarea Ucrainei de către Rusia „a deschis discuţia privind independenţa energetică a UE şi posibilitatea accelerării tranziţiei spre o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon", a declarat oficialul BCE

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri