Efectul sancţiunilor: Deprecierea rublei a provocat o gaură de 4,6 miliarde de dolari în conturile Gazprom, deşi gigantul rus nu a fost vizat direct

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom este principalul furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene
Gazprom este principalul furnizor de gaze naturale al Uniunii Europene

Gigantul rus Gazprom, cea mai mare companie de gaze din lume, a întregistrat un profit de 6 miliarde de dolari în ultimele trei luni, conflictul din Ucraina şi deprecierea rublei, ca urmare a sancţiunilor, provocând o scădere cu 41% a câştigului net.

Astfel, numai din deprecierea rublei Gazprom a înregistrat o pierdere de 4,63 de miliarde de dolari, în vreme ce datoriile neplătite de Ucraina au forţat compania „să puncă cruce“ unei sume de 1,9 miliarde de dolari.

Gazprom a oprit furnizarea de gaze naturale către Ucraina în luna iunie, din cauza datoriilor de 1,45 miliarde de dolari acumulate de guvernul ucrainean pe parcursul anului 2013. Numai că, potrivit Gazprom, suma datorată de Ucraina se ridică în prezent la 5,3 miliarde de dolari, după ce a crescut preţul gazului livrat Ucrainei în luna aprilie. Kievul nu recunoaşte această datorie şi susţine că majorarea preţului este nejustificată.  Ulterior, Naftogaz – compania ucraineană de gaze – a dat în judecată Gazprom la Curtea de Arbitraj de la Stockholm în privinţa preţului gazelor.

Gazprom nu se află în mod direct sub sancţiuni, dar Gazprombank şi Gazprom Neft, braţele financiar-bancar şi petrolier ale gigantului rus, sunt sub sancţiuni.

Circa jumătate din gazele exportate de către Gazprom în Europa trec prin Ucraina, ceea ce a alimentat temerile că în această iarnă ne-am putea confrunta cu un nou „război al gazelor“.

Rosneft, cea mai mare companie petrolieră a Rusiei, se află atât pe listele de sancţiuni ale Uniunii Europene, cât şi ale SUA, iar efectul este mult mai pronunţat: gigantul petrolier a cerut deja Guvernului rus un ajutor de stat de 41 de miliarde de dolari.

Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite