Efectul politicilor populiste: Deficitul bugetar se va dubla până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficitul bugetului general consolidat se va dubla până la sfârşitul anului, de la 14,96 miliarde de lei la 6 luni, la peste 28 miliarde de lei, aspect recunoscut chiar de Ministerul Finanţelor Publice în proiectul de rectificare bugetară. Guvernul susţine însă că, la sfârşitul anului, deficitul va fi sub 3% din PIB, respectiv 2,97%.

„Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, creşte de la 26.959,8 milioane lei la 28.066,5 milioane lei, dar, urmare a modificării nivelului PIB estimat pe anul 2018, se menţine, în termeni cash, la nivelul de 2,97% din PIB”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de rectificare bugetară, postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

În primele 5 luni, deficitul bugetar a fost de 8,14 miliarde lei, aproape dublat în numai o lună, la 14,96 miliarde lei în şase luni.

După ce Ministerul Finanţelor a publicat ultima execuţie bugetară, europarlamentarul Siegfred Mureşan amintea că „Executivul s-a împrumutat masiv în numele românilor anul acesta, astfel că deficitul bugetar a crescut de 4 ori faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 2,2 miliarde de lei, la 8,14 miliarde de lei”. 

„Creşterea veniturilor cu care s-a lăudat prim-ministrul Dăncilă nu valorează nimic atât timp cât cheltuielile au crescut şi mai mult, cu 19 miliarde de lei în doar 5 luni, şi a generat un deficit de patru ori mai mare. Acest deficit înseamnă că Guvernul a făcut datorii în numele nostru, datorii pe care tot noi le vom plăti mult după ce acest guvern nu va mai fi în funcţie. Din cauza creşterii deficitului, România este subiectul procedurii privind abaterea bugetară semnficativă din partea Consiliului UE. Astfel, dacă România nu reduce semnificativ defictul bugetar până la finalul anului, riscă să intre în procedura de deficit excesiv şi să fie sancţionată inclusiv cu suspendări de fonduri europene”, amintea Mureşan.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite