Efecte în cascadă asupra mediului de afaceri din România, din cauza insolvențelor provocate de China

0
Publicat:

Asia se așteaptă la o creștere a insolvențelor pe măsură ce economia Chinei încetinește, ceea ce poate avea efecte în cascadă asupra mediului de afaceri din România, potrivit analiștilor Atradius.

Bancnote de yuani
Asia se așteaptă la o creștere a insolvențelor pe măsură ce economia Chinei încetinește

Companiile din Asia sunt îngrijorate cu privire la perspectivele de insolvență în lunile următoare, ceea ce afectează negativ perspectivele de tranzacționare pe credit B2B, arată rezultatele ediției din 2024 a sondajului Atradius Payment Practices Barometer.

Nivelul în creștere al riscului de insolvență se dovedește a fi o preocupare majoră pentru jumătate dintre companiile din Asia chestionate de Atradius, provocând serioase îngrijorări în privința potențialului său impact negativ asupra comerțului pe credit între companii (B2B). Companiile se pregătesc pentru efecte în cascadă și pentru o creștere a riscului de plată, ceea ce sporește anxietatea deja existentă cu privire la profitabilitatea viitoare.

Îngrijorări în întreaga Asie

Incertitudinea peisajului economic actual, în mare parte determinată de încetinirea creșterii Chinei, este cea care alimentează temerile oamenilor de afaceri. Și aceasta deși, în mod remarcabil, potrivit sondajului, companiile chineze manifestă cea mai mică anxietate cu privire la riscul viitor de insolvență.

Aceasta este cea mai importantă concluzie a sondajului Atradius Payment Practices Barometer 2024 derulat pe piețele din Asia (China, Hong Kong, India, Indonezia, Japonia, Singapore, Taiwan și Vietnam).

India, Indonezia, Japonia și Singapore sunt piețele în care se manifestă cea mai mare preocupare în privința riscului de insolvență din viitor, dar economiștii Atradius avertizează asupra unei îngrijorări ce cuprinde întreaga Asie, așa cum reiese din cel mai recent raport de insolvență, care prognozează o creștere a insolvenței în Asia în 2024.

România treb uie să fie pregătită pentru eventualele efecte în cascadă

Anxietatea este agravată de un mediu de afaceri cu un risc de credit deja provocator, plățile întârziate afectând în medie 46% din vânzările cu credit B2B și datorii nerecuperabile reprezentând 4% din facturile de vânzări B2B emise de companiile asiatice. Preocuparea cu privire la profitabilitatea afacerii continuă astfel să impacteze puternic deciziile de afaceri.

Economia globală este programată să crească cu 2,7% în acest an, dar cererea slabă și condițiile stricte de creditare pun afacerile sub presiune”, spune Andreas Tesch, Chief Market Officer al Atradius. „Ne așteptăm ca insolvența globală să crească cu 23% în 2024, iar încetinirea economică actuală a Chinei ridică îngrijorări cu privire la creșterea insolvenței în rândul multor companii asiatice. Acest lucru ar putea duce la deteriorarea calității creditului și a comportamentului de plată B2B în mai multe economii din Asia”.

Anticiparea acestor riscuri este importantă și pentru afacerile din România, care trebuie să fie pregătite pentru eventuale efecte în cascadă, după cum explică Alexandra Mehedințu, Country Manager Romania, Atradius Crédito y Caución S.A. de Seguros y Reaseguros: „Pe fondul incertitudinii economice globale și al creșterii riscului de insolvență în Asia, companiile din România trebuie să fie pregătite pentru efecte în cascadă asupra relațiilor comerciale internaționale. Un management prudent al riscului de credit și măsuri proactive de protecție vor fi esențiale pentru a naviga cu succes aceste provocări și pentru a menține stabilitatea afacerilor pe termen lung.”

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite