Economistul Nouriel Roubini, despre recesiune şi criză globală: Unele ţări sunt fragile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nouriel Roubini susține devalorizarea euro pentru salvarea economiilor de la periferia blocului economic

Per total, economia creşte şi preţurile bunurilor au crescut în ultimii ani, a declarat luni economistul de renume mondial Nouriel Roubini, amintind că au fost mereu suişuri şi coborâşuri, dar, pe termen lung, inovaţiile tehnologice pot duce la creşterea dezvoltării economice şi la competitivitate.

”Vestea bună privind economia globală este că dacă acum câteva luni exista riscul unei recesiuni şi al unei alte crize care să apară, cred că în ultimele luni aceste riscuri s-au diminuat, sunt mult mai mici. Există diverse păreri privind riscul unui nou şoc, dar el este mult mai mic, comparativ cu cel care a fost acum câteva luni”, a declarat luni Nouriel Roubini, la conferinţa „Starea economiei mondiale la 11 ani de la criza economică. Suntem pregătiţi pentru o nouă recesiune?”, scrie news.ro.

Acesta a vorbit şi despre trendurile din economia globală pe termen mediu şi lung.

„Dacă ne-am dori să fim mai optimişti legat de perspectivele din economia globală, o să fac următoarele observaţii. Prima se referă la faptul că, în ciuda zvonului că în ultimii zece ani am avut o creştere economică, a fost o mare recesiune, da, a fost o criză în unele din ţările europene, în special cele de la nivelul periferic al Europei. Dar a fost o creştere mare, în special în SUA, mai mare ca cea de acum 11 ani. Acelaşi lucru se aplică şi ţărilor energente în Europa”, a afirmat economistul.

Acesta precizează că unele ţări sunt totuşi „fragile”.

„Unele ţări sunt fragile. Argentina are probleme. Însă, per total, economia creşte şi preţurile bunurilor au crescut în utimii ani. Au fost tot timpul urcuşuri şi coborâşuri, ce-i drept, dar dacă ne uităm pe termen lung, putem vedea inovaţiile tehnologice care vor duce la creştere a dezvoltării economice şi la competitivitate. Nu ştim care vor fi industriile viitorului”, a adăugat Nouriel Roubini, care apreciază că vor exista „adevărate revoluţii” în anumite industrii, care vor duce la creşterea speranţei de viaţă în următorii 30 de ani.

Roubini este un reputat profesor de economie la Universitatea New York care a anticipat criza economică globală din 2008. În septembrie 2006, Nouriel Roubini anunţa în faţa unei audienţe de economişti, la Fondul Monetar Internaţional (FMI), că se va produce o criză în lunile şi anii următori.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite