Economia Turciei se redresează mai rapid decât era anticipat de analiști

0
Publicat:

Turcia, o economie de 1.100 miliarde de dolari, a crescut mai rapid decât se estima, evitând o contracţie în trimestrele în care Banca Centrală a majorat semnificativ dobânzile.

colaj foto drapel Turcia, liră turcească și monede
Economia Turciei se redresează mai rapid decât era anticipat de analiști

În trimestrul patru din 2023, PIB-ul Turciei a crescut cu 1%, comparativ cu precedentele trei luni (când s-a înregistrat un avans de doar 0,3%), a informat, joi, Institutul de Statistică din Turcia (TurkStat), transmite Bloomberg.

Cheltuielile gospodăriilor şi investiţiile au stimulat creşterea din trimestrul patru din 2023, în timp ce economiştii intervievaţi de Bloomberg se aşteptau la un avans de 0,3%. Pe ansamblul anului trecut, economia a crescut cu 4,5%, faţă de un avans de 5,5% în 2022.

"Continuăm să vedem o creştere orientată spre consum, deşi într-un ritm mai lent", a apreciat Okan Ertem, economist la Turk Ekonomi Bankasi AS.

Consumul este afectat de înăsprirea politicii monetare. Cheltuielile de consum sunt responsabile pentru două treimi din activitatea economică.

În ritm anual, PIB-ul Turciei a înregistrat în trimestrul patru din 2023 un avans de 4%, în timp ce analiştii previzionau o expansiune de 3,5%. Datele pentru trimestrul trei din 2023 au fost revizuite în sus, indicând o creştere de 6,1%.

Luna aceasta, Banca Centrală a Turciei a menţinut nemodificată dobânda de politică monetară, pentru prima dată din mai, în condiţiile în care noul guvernator Fatih Karahan a indicat o înăsprire mai accentuată a politicii monetare decât predecesorul său.

La şedinţa de politică monetară din 22 februarie, Banca Centrală a Turciei a decis să păstreze dobânda nemodificată, la 45%, în linie cu estimările analiştilor.

Începând din iunie 2023, şi până în ianuarie 2024, Banca Turciei a majorat dobânda de bază de la 8,5% până la 45%, în încercarea de a ţine sub control inflaţia ridicată şi deprecierea lirei turceşti.

Noul guvernator a moştenit o economie unde cererea internă contribuie încă la presiunile inflaţioniste, creşterea preţurilor fiind în grafic să depăşească 70% în următoarele luni. Banca Centrală a Turciei se aşteapă ca la finalul lui 2024 rata inflaţiei să scadă la 36%, "o ţintă ambiţioasă, dar realizabilă", a apreciat viceguvernatorul Cevdet Akcay.

În contextul majorării salariului minim şi al ajustărilor fiscale guvernamentale, rata anuală a inflaţiei în Turcia a urcat în ianuarie la 64,86%, de la 64,77% în decembrie, iar în ritm lunar a înregistrat o creştere de 6,7%, după cinci luni de declin consecutiv, arată datele oficiale publicate recent. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite