Economia românească a crescut cu 5,2%, în primele şase luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe primul semestru, PIB-ul a avansat cu 5,2% pe serie brută şi cu 5% pe serie ajustată sezonier FOTO: AP Images
Pe primul semestru, PIB-ul a avansat cu 5,2% pe serie brută şi cu 5% pe serie ajustată sezonier FOTO: AP Images

Economia românească a ajuns la un avans de 5,2%, în primul semestru din acest an, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Economia a crescut, în trimestrul al doilea, cu 6%, faţă de aceeaşi perioadă din 2015, iar faţă de trimestrul anterior cu 1,5%, păstrând ritmul din trimestrul 1. În perioada aprilie-iunie, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 6% pe seria brută şi cu 5,9% pe seria ajustată sezonier faţă de intervalul similar din 2015.

Tot pe date ajustate sezonier, economia a urcat în trimestrul al doilea cu 1,5% faţă de primele trei luni, având acelaşi ritm de creştere consemnat în primul trimestru faţă de precedentul.

Pe primul semestru, PIB-ul a avansat cu 5,2% pe serie brută şi cu 5% pe serie ajustată sezonier.

În primele trei luni ale anului, economia a crescut cu 4,3% pe seria brută faţă de acelaşi trimestrul al anului trecut şi cu 4,1% pe serie ajustată sezonier, iar comparativ cu trimestrul anterior avansul a fost de 1,5%.

INS a revizuit în sus creşterea economică pentru trimestrele III şi IV ale anului trecut în funcţie de seria ajustată sezonier, ca urmare a includerii estimării PIB pentru trimestrul al doilea al acestui an în seria trimestrială.

Astfel, PIB-ul a urcat cu 1,6% în T3 2015 faţă de precedentele trei luni, în loc de 1,5% estimat anterior, şi cu 1,2% în T4, în loc de 1,1%.

Pentru întregul an 2016, Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi Guvernul României estimează un avans economic de 4,2%, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) mizează pe o creştere de 4%.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite