Duster made in Iran: Renault va produce modelele Symbol şi Duster în statul asiatic, după un acord cu un fond guvernamental de la Teheran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacia Duster este cel mai exportat model fabricat în România   FOTO Mediafax
Dacia Duster este cel mai exportat model fabricat în România   FOTO Mediafax

După mutarea unei părţi din producţia modelului Logan MCV la Tanger, în Maroc, grupul francez Renault pregăteşte o nouă surpriză: modelul Duster, care ocupă în prezent cea mai mare parte a producţiei de la Mioveni, va fi produs şi în Iran.

Renault a înfiinţat o nouă societate mixtă în Iran, unde va produce modelele Symbol şi Duster din 2018, care-i va permite să-şi întărească prezenţa în ţară, după ce majoritatea sancţiunilor au fost ridicate, transmite Reuters, preluată de Agerpres.ro.

Vineri, Renault a anunţat că va fi acţionarul majoritar al companiei mixte înfiinţată cu fondul iranian de investiţii Industrial Development and Renovation Organization of Iran (IDRO).

„Există un potenţial de netăgăduit al pieţei auto iraniene“, a afirmat directorul general al alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn.

Societatea mixtă include o fabrică auto, cu o capacitate de 150.000 de vehicule pe an. Deja Renault poate produce în Iran 200.000 de unităţi pe an. Rivalul Renault, grupul PSA Peugeot Citroen, a semnat un acord cu compania iraniană SAIPA pentru a investi 300 de milioane de euro în dezvoltarea şi producerea a trei modele Citroen.

Anul trecut, vânzările Renault pe piaţa iraniană au crescut cu 56%.

Companiile auto importante îşi pregătesc revenirea pe piaţa din Iran, după acordul istoric de la Viena privind programul nuclear iranian în schimbul eliminării sancţiunilor.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Scandal cu Logan MCV

Un director din cadrul Renault anunţa recent că linia de fabricaţie a modelului Logan MCV va fi mutată de la Mioveni la Tanger, în Maroc

Ulterior, Dacia a revenit şi a afirmat că doar o parte din producţie este mutată, iar acest lucru se întâmplă datorită cererii mari de maşini Duster. „Cu scopul de a elibera o capacitate de producţie pentru Duster, Grupul Renault va produce Logan MCV şi în uzina din Tanger. Astfel, începând din primul trimestru 2017, Logan MCV va fi produs la uzina de la Mioveni şi la uzina din Tanger, în Maroc“, a precizat grupul auto, într-un comunicat. 

Dacia este cea mai mare companie din România şi cel mai mare exportator din ţara noastră.

În primele opt luni din acest an, România a exportat 215.903 de autovehicule, în scădere cu 9,2% faţă de perioada echivalentă din 2015. Cel mai exportat model a fost Dacia Duster (118.527 unităţi), în creştere cu 14,5% faţă de 2015, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) din România.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite