Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA: Securitatea energetică a României poate fi deraiată de taxarea excesivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oficialii americani îndeamnă la regândirea "taxei pe stâlp" şi sugerează că redevenţele să nu crească prea mult    FOTO Eduard Enea
Oficialii americani îndeamnă la regândirea "taxei pe stâlp" şi sugerează că redevenţele să nu crească prea mult    FOTO Eduard Enea

Securitatea energetică este direct legată de securitatea naţională după cum arată evenimentele recente din Ucraina, însă România este protejată de producţia internă de gaze naturale şi are potenţial atât în privinţa gazelor naturale convenţionale, cât şi neconvenţionale, atât în perimetre marine, cât şi pe uscat, consideră Duane Butcher, însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA în România.

Totuşi, "taxarea excesivă poate deraia investiţiile în energie", a mai afirmat el. "Încurajăm ministerul de Finanţe să reviziteze taxa pe construcţiile speciale", a mai spus Butcher. El a reamintit şi de sistemul de redevenţe. Anul acesta expiră perioada de zece în care redevenţele la petrol şi gaze nu au putut fi majorate, perioada înscrisă în contractul de privatizare al Petrom din 2004. 

Mai multe companii americane activează în sistemul extractiv de petrol şi gaze din România: Chevron caută gaze de şist în mai multe perimetre, respectiv in Moldova şi Dobrogea, în vreme ce Exxon şi Petrom explorează un perimetru de mare adâncime în Marea Neagră, unde au anunţat descoperirea unui potenţial zăcământ care ar putea conţine între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze.

Însărcinatul cu afaceri al ambasadei a mai spus că societăţile de stat trebuie să activeze că şi suratele lor private, ceeea ce le va face să aibă profit şi, în consecinţă, să ofere statului noi resurse.

"Să faci ceea ce trebuie la momentul potrivit este cea mai mare provocare", a anunţat el.

În fine, el s-a referit şi la sistemul judiciar, despre care a afirmat că este un câştig pentru România deoarece "trimite escrocii la închisoare". Duane Butcher a spus că acum cazul Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, arată clar că sistemul judiciar funcţionează iar procurorii nu se află în slujba niciunei forţe politice.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/redevente-2" target="_blank">View the story "redevente" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite