Domeniul care va concedia 320.000 de angajaţi, din cauza epidemiei de coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) spune că, din cauza epidemiei de coronavirus, din totalul cifrei de afaceri a sectorului HORECA, estimată la 3 miliarde de euro, se vor pierde 2,4 miliarde euro în acest an, iar dintr-un total de aproximativ 400.000 de angajaţi, 320.000 vor fi concediaţi.

Organizaţia a derulat un sondaj în rândul a 341 de companii membre, concluziile fiind că vânzările acestora au scăzut cu 80% în ultima săptămână, peste 85% vor închide şi vor fi nevoite să trimită peste 28.000 de angajaţi în şomaj.

„România se confruntă cu o situaţie de criză fără precedent, care ne obligă să luăm o poziţie fermă şi să cerem autorităţilor măsuri imediate, pentru a nu fi martorii unui declin financiar fără cale de recuperare pentru cei mai mulţi dintre operatorii din industria ospitalităţii”, se arată într-un comunicat al HORA.

Organizaţia Patronală HORA îşi exprimă public îngrijorarea cu privire la efectele care se resimt deja în industria ospitalităţii, ca urmare a crizei turismului la nivel mondial, create de răspândirea virusului COVID-19.

Potrivit reprezentanţilor hotelurilor şi restaurantelor, companiile cu capital românesc nu dispun de o capitalizare suficientă pentru a rezista mai multe luni, iar dacă ele vor intra în competiţie globală cu companii ale altor ţări susţinute de autorităţile lor, atunci şansa lor va fi inexistentă.

Ce solicită HORA:

Şomaj tehnic cu plata a 75 % din venituri şi taxele aferente suportate de către stat;

Plata imediată a datoriilor statului către companii: TVA de recuperat fără control în prealabil, concedii medicale, plata urgentă a facturilor pe care statul le are de achitat către operatorii din domeniu;

Măsuri pentru amânarea ratelor către bănci şi/sau societăţi de leasing fără consecinţe pentru companii;

Credite guvernamentale acordate rapid pentru nevoi de lichiditate, fără garanţii, în condiţii financiare preferenţiale şi cu rambursare pe termen lung;

Punerea la dispoziţie de lichidităţi pentru companii prin crearea unui mecanism între BNR si Eximbank / CEC, prin garantarea de către stat a unor împrumuturi de urgenţă de la băncile comerciale, în condiţii de acordare îmbunătăţite conform nivelurilor revizuite de OECD/ Banca Central Europeană în comunicarea din 13 martie 2020.

Printre membri HORA se numără City Grill, WU Xing, Salad Box, Subway, Pain Plaisir, Presto Pizza, Pizza Hut, KFC, Paul, La Mama, Fratelli, etc.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite