Dolarul s-a depreciat după publicarea datelor privind inflația în SUA. Cu cât au crescut prețurile

0
Publicat:

Dolarul american s-a depreciat semnificativ marţi, după publicarea unor date care arată că inflaţia în SUA a înregistrat o scădere peste aşteptări în luna noiembrie, informează AFP.

Dolarul s-a depreciat, Foto: Arhivă Adevărul
Dolarul s-a depreciat, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit sursei citate, acest lucru deschide calea pentru o acţiune mai modestă din partea Rezervei Federale americane (Fed).

Astfel, în jurul orei 13.35 GMT, dolarul era în scădere cu 1,05%, fiind cotat la 1,0649 dolari pentru un euro şi înregistra de asemenea o scădere semnificativă în raport cu lira sterlină şi yenul japonez.

Conform datelor privind indicele preţurilor de consum publicate marţi de Departamentul american al Muncii, inflaţia a înregistrat o încetinire peste aşteptări în luna noiembrie, până la un avans de 7,1% în ritm anual, după o creştere cu 7,7% în octombrie, informează Agerpres.

Comparativ cu luna anterioară, preţurile nu au crescut decât cu 0,1% în luna noiembrie, după un avans de 0,4% în octombrie. Analiştii intervievaţi de MarketWatch prognozau o rată anuală a inflaţiei de 7,3% şi o creştere cu 0,2% a preţurilor de la o lună la alta.

Sursa citată menţionează că rata anuală a inflaţiei a început să încetinească, pe măsură ce încep să se risipească efectele majorărilor de preţuri de la finele anului trecut. În plus, politica Rezervei Federale de majorare agresivă a dobânzilor începe şi ea să afecteze cererea.

Datele privind rata inflaţiei în luna noiembrie au fost publicate într-un moment în care oficialii Rezervei Federale americane se reunesc pentru ultima şedinţă de politică monetară din acest an.

Analiştii se aşteaptă ca oficialii Fed să decidă miercuri o majorare a costului creditului cu 50 de puncte de bază, după patru majorări succesive de câte 75 de puncte de bază.

Conform datelor AFP, preşedintele Fed, Jerome Powell, a spus luna trecută că banca centrală a SUA ar putea să înceapă să îşi reducă amploarea majorărilor de dobândă ,,chiar din luna decembrie".

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite