Ponta: Luni îl voi schimba pe Gheţea de la conducerea CEC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Gheţea conduce CEC Bank din 2007  FOTO Mediafax
Radu Gheţea conduce CEC Bank din 2007  FOTO Mediafax

Premierul Victor Ponta a anunţat că, în calitate de ministru interimar de Finanţe, va semna decizia de eliberare a lui Radu Gheţea din funcţia de şef al CEC.

El a anunţat că proiectul de ordin a fost deja pregătit de fostul ministru Daniel Chiţoiu, care a ocupat portofoliul Finanţelor, dar şi-a anunţat recent demisia, iar schimbarea va fi efectuată cel mai probabil luni.

În luna noiembrie, Chiţoiu a afirmat că a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu, în urmă cu două-trei săptămâni, care l-a rugat ca Radu Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea Casei de Economii şi Consemnaţiuni, fără a motiva această intervenţie.

Declaraţia a fost făcută în contextul în care Ioana Băsescu, fiica preşedintelui Traian Băsescu, a luat, în 9 septembrie 2013, un credit în lei de la CEC Bank, în valoare de 4,6 milioane lei, pentru a cumpăra un teren de 290 hectare din judeţul Călăraşi, împrumut garantat cu soldurile prezente şi viitoare ale unui cont deschis la CEC şi cu terenul agricol achiziţionat.

O comisie a Parlamentului a investigat dacă Ioana Băsescu a primit favoruri în acordarea acestui credit, dar inspecţiile Băncii Naţionale a României (BNR) nu au descoperit probleme.

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, declara, în luna decembrie, la Parlament, că BNR nu a găsit nicio ilegalitate în documentele prin care fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, a aobţinut creditul de la CEC. Potrivit documentelor, CEC a acordat un număr de cinci credite de peste un milion de dolari.

Materiale pe aceeaşi temă:

Victor Ponta: Cred că Băsescu avea terenul din Călăraşi, acum a vrut să-l albească  Premierul Victor Ponta consideră că Traian Băsescu era în posesia terenului din judeţul Călăraşi de mai mult timp, însă doar acum, spre finalul mandatului, a dorit să-l „albească” trecându-l pe numele unor rude, a precizat prim-ministrul, duminică seară, la postul de televiziune România TV.

Prima reacţie a şefului CEC Bank despre creditul Ioanei Băsescu: Nu s-au încălcat nici legea, nici reglementările BNR şi cu atât mai puţin normele interne ale băncii  Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank, a declarat, în prima sa reacţie de la izbucnirea scandalului privind creditul acordat de bancă Ioanei Băsescu, fiica cea mare a şefului statului, că nu s-au încălcat nici legile, nici normele Băncii Naţionale şi nici reglementările interne ale băncii.

Banca Naţională începe un control la CEC privind creditul Ioanei Băsescu. Şefii BNR despre „ilegalităţile“ de la CEC:  Astfel de declaraţii sunt periculoase  Banca Naţională a României (BNR) va iniţia, la solicitarea Ministerului Finanţelor, un control de conformitate la CEC Bank privind creditul acordat Ioanei Băsescu, control care va fi început săptămâna viitoare şi finalizat până la 9 decembrie, a anunţat directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză.

Liberalii au decis: susţin înfiinţarea comisiei de anchetă Călăraşi, cerută de PSD  Liderii PNL au decis luni, într-o şedinţă a conducerii partidului, să accepte propunerea PSD pentru înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă în „cazul Călăraşi“ şi au anunţat numele membrilor forului.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri