Dezacordurile Rusia-NATO prăbuşesc indicele bursier moscovit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bursa indici FOTO Shutterstock

Ieri, indicele Bursei din Moscova a înregistrat cea mai abruptă scădere din martie 2020 (începutul pandemiei) şi până în prezent. La încheierea şedinţei de tranzacţionare, acesta a scăzut cu 6,5%, la 3.297,12 puncte, conform agenţiei de ştiri ruse TASS.

La încheierea zilei de tranzacţionare de marţi, rubla s-a depreciat în raport cu dolarul şi euro, iar indicele Bursei din Moscova (exprimat în ruble, moneda naţională a Rusiei) a scăzut cu 6,5%, la 3.328,94 puncte. Indicele RTS moscovit  (exprimat în dolari SUA)  a scăzut cu 7,29%, la 1.367,45 puncte, iar dolarul SUA se apreciase la ora 18:48, ora Moscovei cu 0,6%, la 76,69 ruble. Euro a crescut şi el în raport cu moneda naţională rusă, cu 0,18%, la 87,10 ruble.

Contextul negativ pune presiune asupra activelor Federaţiei Ruse

În ultimele cinci sesiuni de tranzacţionare, bursa rusă a scăzut cu peste 10% (exprimată în ruble).

„Au fost doar trei astfel de evoluţii similare în ultimul deceniu: în 2014 pe fundalul evenimentelor din Ucraina (ocuparea Crimeei), în 2020 la începutul pandemiei şi puţin mai târziu, la prăbuşirea preţurilor petrolului”, a spus Stanislav Kleshchev, strateg de investiţii la VTB My Investments.

Activele interne ruse se ieftinesc din cauza factorilor externi negativi. "Indicii bursieri globali au plonjat pe roşu. În acelaşi timp, incertitudinea geopolitică ridicată continuă să influenţeze piaţa rusă. Continuă reevaluarea riscului de ţară de către nerezidenţi. Starea generală a pieţei este agravată şi de temerile unei creşteri mai rapide decât aşteptările a ratelor dobânzilor de bază ale Fed, precum şi a unui val serios de infecţii cu omicron – ultima apărută şi cea mai virulentă tulpină de coronavirus”, a explicat un analist rus de investiţii.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite