Fostul şef al Armatei SUA în Europa: „România este un centru de gravitate în regiunea Mării Negre” EXCLUSIV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul Benjamin Hodges, un apreciat analist al regiunii Mării Negre FOTO: Arhiva Adevărul
Generalul Benjamin Hodges, un apreciat analist al regiunii Mării Negre FOTO: Arhiva Adevărul

Fost şef al Armatei SUA în Europa şi fost comandant al Trupelor Terestre din NATO, general-locotenentul (r) Benjamin Hodges a vorbit într-un interviu exclusiv acordat „Adevărul” despre importanţa României în regiunea „volatilă” a Mării Negre şi cum poate creşte rolul ţării noastre în zonă

Generalul Benjamin Hodges consideră că ţara noastră are un rol esenţial în regiunea Mării Negre, una foarte importantă din punct de vedere geopolitic.

„România a fost un centru de gravitate privind eforturile făcute de Statele Unite şi NATO în ultimii ani în regiunea Mării Negre, datorită locaţiei sale şi eforturilor puternice de a se moderniza în ceea ce priveşte apărarea şi de a juca un rol puternic în regiune. Statele Unite au o prezenţă importantă în România, cu trupe care se pregătesc la baza Mihail Kogălniceanu şi la Câmpia Turzii”, a declarat general-locotenentul (r) Benjamin Hodges pentru „Adevărul”.

Fostul comandant al Armatei SUA în Europa este de părere că România ar putea face trei lucruri pentru a îmbunătăţi eforturile noastre de apărare din regiune.

„Primul lucru, să ne ajute în ceea ce priveşte Turcia, ce este atât de importantă pentru noi în regiunea Mării Negre. Iar România are legături istorice şi relaţii foarte bune cu Turcia. Al doilea lucru pe care îl poate face România, este să crească schimbul de informaţii cu Ucraina la diferite nivele, între diferitele forţe. Şi în al treilea rând, cred că România are un rol economic important în regiune. Fluviul Dunărea este insuficient exploatat ca potenţial, pentru că este prea puţin comerţ de la Vest la Est şi de la Est la Vest. Cred că dacă se vor face eforturi pentru dezvoltarea potenţialului economic al regiunii ar duce la un potenţial pozitiv de dezvoltare pentru comerţul pe Dunăre”, precizează generalul Benjamin Hodges.

General-locotenentul în rezervă Benjamin Hodges a absolvit Academia Militară a SUA în 1980. Benjamin Hodges a condus, între 2012 şi 2014, Comandamentul Trupelor Terestre din NATO. În noiembrie 2014, a fost numit comandant al Armatei SUA în Europa, funcţie pe care a deţinut-o trei ani până la retragerea sa din 2017. În prezent, Benjamin Hodges este coordonator pentru studii strategice în cadrul Center for European Policy Analysis (CEPA)

Vă recomandăm să mai citiţi:

Generalul american Ben Hodges: România şi Ucraina ar trebui să mineze apele din jurul Crimeei VIDEO

România solicită mai mulţi militari americani

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite