De ce nu au românii încredere în economia națională

0
Publicat:

63% dintre investitorii români nu cred într-o evoluție pozitivă a economiei românești, dar au încredere în propriile abilități și în situația lor personală, reiese din cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat.

Două persoane studiază niște grafice economice
63% dintre investitorii români nu cred într-o evoluție pozitivă a economiei românești

În România, am asistat la o decelerare bruscă a inflației în ultimele două luni, inflația anuală scăzând la 5,1% în mai, după o creștere la începutul anului indusă de deciziile guvernului de a majora taxele. Cu toate acestea, pentru investitorii individuali români, inflația rămâne principala preocupare, potrivit celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat. Aproximativ 30% dintre respondenți consideră inflația drept principalul risc extern pentru investițiile lor, urmată de o potențială recesiune a economiei globale (19%) și de un conflict internațional (18%). În timp ce, în comparație cu trimestrul precedent, îngrijorarea cu privire la inflație a scăzut ușor, de la 31% la 30%, îngrijorarea cu privire la un eventual conflict internațional a crescut de la 15% la 18%.

La nivel global, sondajul arată că inflația este în continuare principala preocupare (22%), urmată de un conflict internațional (20%) și de posibilitatea unei recesiuni pentru economia globală (18%). De fapt, posibilitatea unui conflict global a avut o creștere constantă în ultimele două trimestre, de la 14% la 20% în prezent. Acest lucru s-a văzut și în cazul investitorilor români, îngrijorările legate de război crescând de la 11% la sfârșitul anului 2023 la 18% în prezent. Cei mai îngrijorați de un conflict major sunt olandezii (29%), urmați de investitorii danezi (28%), francezi (27%), polonezi (25%) și italieni (23%). Cei mai puțin îngrijorați sunt investitorii americani (6%).

Românii se tem de recesiune și de eventuale noi taxe

O posibilă recesiune a economiei românești îngrijorează 15% dintre investitorii români, în timp ce doar 8% sunt îngrijorați de noi creșteri de taxe, în ciuda nevoii actuale a guvernului român de a găsi noi surse de venit pentru a reduce deficitul bugetar.

Teama că economia globală și cea locală nu funcționează bine reiese din nivelul scăzut de încredere al investitorilor români în situația macroeconomică. Aproape două treimi dintre investitorii intervievați (63%) nu cred într-o evoluție pozitivă a economiei românești. Acesta este însă cel mai mic număr din T1 2023. În ciuda acestui fapt, 71% dintre respondenți sunt încrezători în veniturile și nivelul lor de trai, ceea ce arată o mare încredere în propriile abilități și în situația lor personală. Sondajul eToro Retail Investor Beat arată, de asemenea, că peste trei sferturi (77%) dintre investitorii români individuali au mare încredere în siguranța locului de muncă. Acestea sunt cele mai ridicate cifre din ultimele 18 luni.

Când vine vorba de portofoliile lor, 82% dintre investitorii români au un nivel ridicat de încredere în deciziile lor legate de investiții. Această cifră a crescut cu 4% față de trimestrul trecut. Cu toate acestea, peste 92% dintre investitorii români se așteaptă la un randament pozitiv al investițiilor lor în acest an, cu peste 57% preconizând profituri de peste 10%. Și până acum piețele le-au dat dreptate, indicele S&P 500 a crescut cu peste 14%, Nasdaq cu 18%, DAX-ul german cu 9% și indicele românesc BET cu peste 18% de la începutul anului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite