Video De ce este atât de important proiectul Neptun Deep și când se vor extrage primele gaze din Marea Neagră

0
Publicat:

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat în numeroase rânduri că proiectul Neptun Deep va consolida poziţia României în rândul producătorilor de gaze din UE, chiar dacă acest proiect va fi ținta multor atacuri de acum încolo, pentru că poate schimba jocul la nivel regional și european.

Platforma Neptun Deep
Platforma Neptun Deep

Este păcat că Europa a avut nevoie de un război în vecinătatea imediată pentru a se trezi şi pentru a înţelege că dependenţele o ţin prizonieră şi îi scad competitivitatea economică şi oportunităţile de a acţiona ca un actor global relevant. Mai bine mai târziu decât niciodată", a afirmat Burduja, sugerând că statele europene trebuie să investească mai mult în diversificarea surselor de energie şi în modernizarea şi extinderea celor existente, la pachet cu dezvoltarea, fără nicio amânare, a interconexiunilor.

În opinia ministrului, România este un exemplu de urmat şi în acest sens. Diversificarea surselor de energie, extinderea infrastructurii şi folosirea tuturor resurselor pe care le avem pot ajuta Europa să rămână nu doar relevantă, ci şi un lider în competiţia economică globală, care se va intensifica în anii următori.

De ce este atât de important Neptun Depp

În primul rând trebuie spus că Neptun Deep este cel mai mare proiect de exploatare a gazelor din zona românească a Mării Negre și cea mai mare rezervă de gaze exploatată vreodată de țara noastră.

Impactul economic în PIB va fi de 42 de miliarde de euro până în 2044, potrivit unei analize realizate de o companie independentă, Proiectul Neptun urmând să aibă o contribuție de 42 miliarde de euro la PIB-ul României și să creeze sau să mențină 9.100 de locuri de muncă pe întreg teritoriul României. În aceeași perioadă 22 de miliarde de euro vor fi virați la bugetul de stat, inclusiv dividende, conform analizei realizate de Consilium Policy Advisors Group.

Producția estimată de gaze este ~30 ori mai mare decât cererea anuală actuală a ~4.300.000 de gospodării, se arată în analiză.

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km2 și se află la o distanță de circa 160 km față de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri.

Romgaz S.A., prin filiala sa ROMGAZ BLACK SEA LIMITED (fosta ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited), aceasta fiind co-titularul perimetrului Neptun Deep, deține 50% din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun, Zona de Apă Adâncă din Marea Neagră (Neptun Deep).

OMV Petrom S.A. deține restul de 50% din aceste drepturi și obligații și începând cu data de 1 august 2022 are calitatea de operator al perimetrului.

Bazele, puse în 2008, prima descoperire de gaze în 2012

Începând cu anul 2008, activitățile de explorare în perimetrul Neptun Deep au inclus două campanii de achiziție seismică 3D și două programe de foraj de explorare, cu opt sonde de explorare și evaluare forate.

Prima descoperire de gaze a avut loc în anul 2012, când sonda Domino-1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din România, a confirmat prezența gazelor naturale.

În iunie 2023, titularii Neptun Deep au anunțat decizia finală de investiție și au aprobat planul de dezvoltare a două zăcăminte comerciale de gaze Domino și Pelican Sud. Planul de dezvoltare a fost ulterior confirmat de către autoritatea competentă de reglementare.

Uterior acestui moment, proiectul Neptun Deep a continuat să înregistreze progrese semnificative pentru implementare. În scopul operațiunilor comune, au fost încheiate contracte de execuție cu mari companii internaționale, precum Saipem, Transocean Barents sau Halliburton, care au experiență îndelungată și complexă în proiecte offshore de ape de mare adâncime.

Faza de dezvoltare a zăcămintelor de gaze naturale Domino și Pelican Sud se află în derulare și presupune o infrastructură care include 10 sonde, 3 sisteme de producție subacvatice și conductele colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor. Platforma de producție își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului.

Investițiile necesare fazei de dezvoltare însumează, cumulat pentru ROMGAZ BLACK SEA LIMITED și OMV Petrom S.A, până la 4 miliarde de euro.

Beneficii semnificative pentru România

Neptun Deep este un proiect strategic pentru țară, care va crea oportunități importante de dezvoltare pentru România. Proiectul va contribui la securitatea și independența energetice ale României, va sprijini procesul de tranziție energetică și va contribui la dezvoltarea economică a țării.

Cu un volum total de gaze naturale estimat la 100 miliarde metri cubi, Neptun Deep va poziționa România drept cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.

În iunie 2023, OMV Petrom și Romgaz au anunțat decizia finală de investiție și au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale Domino și Pelican Sud. Acest plan a fost ulterior confirmat de către autoritatea de reglementare.

În octombrie 2024, OMV Petrom a anunțat începerea lucrărilor de construcție pentru structura-suport din oțel a platformei de producție („jacket”), care se realizează la șantierul Saipem din Arbatax, Sardinia. Mai jos, câteva imagini:

În noiembrie 2024, Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore, a ajuns în Constanța, România. Platforma a fost contractată pentru forarea sondelor de producție din proiectul Neptun Deep. Pentru asigurarea unei călătorii în siguranță, platforma a trecut prin luni de pregătire înaintea plecării din Cartagena, Spania.

Conceptul de dezvoltare pentru Neptun Deep

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor comerciale Domino și Pelican Sud include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și conductele colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor. Platforma își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului.

Întreaga infrastructură va fi operată de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Aceasta permite optimizarea proceselor și va contribui la îmbunătățirea performanței de mediu, prin eficientizarea consumului energetic și reducerea emisiilor.

Se estimează că primele gaze vor fi extrase din Neptun Deep în anul 2027.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite