De când s-ar putea circula pe tot drumul expres Craiova - Pitești. Stadiul lucrărilor la ultimele două tronsoane

0
Publicat:

În ultimele săptămâni, lucrările au avansat spectaculos la tronsoanele 1 și 4 ale viitorului drum expres Craiova - Pitești, adică exact capetele acestui drum foarte important pentru infrastructura din țara noastră.

Lucrările au început în 2019 FOTO DRDP Craiova
Lucrările au început în 2019 FOTO DRDP Craiova

Acesta este primul drum expres aflat în execuție în România, traseul Pitești - Slatina – Craiova având o lungime totală de 121,18 kilometri. Lucrările au început în urmă cu cinci ani, în anul 2019.

Tronsonul 1 (Craiova-Robănești), cel mai scurt dintre cele patru tronsoane ale viitorului drum expres, cu o lungime totală de 17,7 kilometri, are deja o istorie nefericită. Începerea lucrărilor a fost bifată de Liviu Dragnea, cu trei borduri duse în câmp, tronsonul fiind aproape abandonat de primul constructor, firma italiană Tirrena Scavi.

CNAIR a reziliat după câțiva ani contractul, iar în toamna lui 2023 s-a apucat din nou de tronson o asociere de firme din România și Turcia, stadiul lucrărilor ajungând în prezent la aproape 69%, după cum au confirmat pentru ”Adevărul” reprezentanții CNAIR.

Și la tronsonul 4, cuprins între Colonești și Oarja/Cătanele (31,82 kilometri), lucrările au avansat.

„Stadiul lucrărilor la tronsonul 4 a ajuns la aproape 49%. Antreprenorii ce execută lucrările la tronsoanele 1 și 4 și-au asumat punerea în trafic până la finalul acestui an. Iar dacă termenele vor fi respectate, ar trebui să se circule pe tot drumul expres Craiova-Pitești până la finalul lunii decembrie 2024”, au declarat pentru „Adevărul” oficiali din cadrul CNAIR.

Valoarea contractului pentru tronsonul 1 este de 439,29 milioane lei fără TVA, în timp ce pentru tronsonul 4 se ridică la 754,92 milioane lei, sumele fiind acoperite din fonduri europene nerambursabile.

Tronsoanele 2 și 3 din drumul expres Craiova-Pitești au fost finalizate în 2022 și respectiv 2023.

Tronsonul 2 (Robănești-Valea Mare), cu o lungime totală de 39,85 kilometri, a fost deschis circulației în urmă cu doi ani.

Tronsonul 3 (Slatina - Colonești), ce are în total 31,75 kilometri, a fost deschis traficului în decembrie 2023 în prezența a zeci de oficiali.

Drumul expres Craiova - Piteşti are în total 75 poduri şi pasaje şi 26 de intersecţii denivelate fără acces, precum şi trei baze de întreţinere si deszăpezire, patru spaţii de servicii şi patru parcări de scurtă durată.

Valoarea totală a proiectului se ridică de 4,9 miliarde lei, din care valoarea totală eligibilă, finanţată prin fonduri europene nerambursabile, este de 4,1 miliarde lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite