Daunele provocate de dezastrele naturale au scăzut cu 9% în 2023, ajungând la 250 de miliarde de euro

0
Publicat:

Dezastrele naturale au provocat pierderi de aproximativ 250 de miliarde de euro la nivel mondial în 2023, în scădere cu 9% faţă de 2022, potrivit raportului anual al companiei de reasigurări Swiss Re.

foto monede și bancnote de euro
Daunele provocate de dezastrele naturale au scăzut cu 9% în 2023

Aproximativ 40% din aceste pierderi (108 miliarde de dolari) au fost acoperite de companiile de asigurări, estimează Swiss Re, care precizează că, pentru al patrulea an consecutiv, pierderile suferite de sectorul de asigurări au depăşit pragul de 92,6 de miliarde de euro, chiar dacă au scăzut cu 23% faţă de 2022, transmite EFE.

Pentru prima dată, dezastrele naturale care au provocat cele mai multe pierderi sectorului de asigurări au fost furtunile severe, întrucât cele provocate de acestea s-au ridicat la circa 56 de miliarde de euro, aproape dublu faţă de media din ultimii 10 ani.

Statele Unite, cu 18 furtuni care au provocat dezastre naturale, au provocat sectorului de asigurări pierderi de circa 47 de miliarde de euro, în timp ce în Europa cea mai afectată ţară a fost Italia, cu pierderi de 3,06 miliarde de euro pentru sectorul asigurărilor.

Pierderile cauzate de uragane au fost mai mici decât în alţi ani, deşi Swiss Re le-a evidenţiat pe cele provocate de uraganul Otis în Mexic, sau pe cele suferite în Noua Zeelandă, care s-au ridicat la 2,2 miliarde de euro.

Incendiile din Hawai au produs pierderi de 3,2 miliarde de euro, deşi catastrofa naturală care a provocat cele mai multe pierderi sectorului asigurărilor a fost cutremurul din Turcia şi Siria, în valoare de 5,5 miliarde de euro.

Efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai evidente”, subliniază Swiss Re, în condiţiile în care 2023 ar urma să fie anul cel mai cald înregistrat vreodată. 

Swiss Re a declarat că pierderile asigurate din cauza furtunilor puternice au atins un nivel record de 55 de miliarde de euro, cu pierderi mari în SUA și în Europa.

Pierderile economice totale cauzate de catastrofele naturale, inclusiv cele care nu sunt asigurate, au fost estimate la 250 de miliarde de euro în 2023, în scădere față de 264 de miliarde de euro în anul precedent, dar peste media pe 10 ani, de 206 de miliarde de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite