Datoria externă a României, la nivelul minim din ultimii cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România are cea mai mică datorie externă din ultimii cinci ani
România are cea mai mică datorie externă din ultimii cinci ani

Datoria externă a României, care include atât împrumuturile statului din străinătate, cât şi datoriile entităţilor private, a scăzut în prima lună din acest an cu 1,2 miliarde euro, comparativ cu finalul anului trecut, până la 89,7 de miliarde de euro.

La finalul anului trecut, datoria externă totală a României era de 90,9 de miliarde de euro, anunţă BNR, citată de News.ro.

Din totalul datoriilor înregistrate de România faţă de entităţi din străinătate la 31 ianuarie 2016, datoriile pe termen lung reprezentau 69,9 de miliarde de euro, iar datoriile pe termen scurt - 19,8 miliarde.

Din datoria pe termen lung, 31,2 de miliarde reprezenta datorie publică, 37,5 de miliarde euro - datorie negarantată public, în special a băncilor şi firmelor către finanţatori din străinătate -, iar 1,2 miliarde de  euro reprezintă alocările de drepturi speciale de tragere (DST) de către Fondul Monetar nternaţional (FMI), considerată datorie a BNR faţă de FMI, mai notează News.ro.

Un nivel atât de scăzut al datoriei externe a României nu s-a mai înregistrat din octombrie 2010, când nivelul a fost de 89,4 miliarde euro. De atunci, datoria a crescut puternic până în martie 2013, când s-a înregistrat nivelul maxim istoric al datoriei externe a României, de 101,1 miliarde de euro.

Ulterior, datoria externă a României a reintrat pe o pantă descendentă şi a scăzut cu circa 11 miliarde de euro în ultimii trei ani.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite