Datele comerciale dezvăluie slăbiciunea Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În luna august, exporturile chineze au crescut faţă de luna iulie.            FOTO: Mediafax
În luna august, exporturile chineze au crescut faţă de luna iulie.            FOTO: Mediafax

Importurile chineze au scăzut în luna august, în timp ce exporturile au crescut mai puţin decât se preconiza, acesta fiind cel mai recent semn de slăbiciune pentru cea de-a doua economie a lumii.

Importurile chineze au scăzut cu 2,6% per ansamblu în august faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce exporturile au crescut doar cu 2,7 %. 

Creşterea din august a exporturilor a fost mai mare faţă de luna iulie, când avansul a fost doar de 1%. Însă, aceste date sunt cu mult sub nivelul de două cifre al creşterii exporturilor care susţin economia ţării.

Această scădere este un efect al crizei care a lovit Europa, pentru că statul chinez a fost unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai blocului comunitar. Exporturile către UE au scăzut cu 12,7% în august faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

De asemenea, exporturile către Japonia au înregistrat un declin de 6,7% în august, în timp ce transporturile navale de mărfuri către Statele Unite ale Americii au crescut cu 3% comparativ cu o creştere de doar 0,6% în luna iulie. 

Cifrele scăzute reprezintă un motiv serios de îngrijorare pentru China, unde industriile destinate exportului au peste 200 de milioane de angajaţi şi, potrivit estimărilor, economia se va extinde la un nivel mai lent în următorii 13 ani. 

La începutul anului, Guvernul de la Beijing a stabilit un prag de 10% pentru creşterea economică în toate domeniile comerciale. Dar având în vedere că până la sfârşitul lunii august s-a înregistrat o creştere doar de 6,2%, obiectivul propus de statul chinez este de neatins. 

Alţi indicatori economici publicaţi duminică au arătat că o încetinire generală a economiei chineze a continuat şi în luna august. Informaţiile au subliniat scăderea producţiei fabricilor şi a investiţiilor, dar şi o creştere a inflaţiei. 

„Cifrele comerciale chineze şi indicatorii locali prezentaţi duminică arată că scăderea economică s-a extins şi asupra lunii august. Autorităţile chineze vor spori reducerile fiscale pentru exportatorii din industriile cu forţele de muncă intensivă“, a declarat Liu Ligang, director economic la ANZ. 

Cu un ritm de creştere economică mai lent decât preconiza guvernul, statul făcut câţiva paşi de susţinere a avansului prin aprobarea unor noi proiecte de infrastructură de-a lungul ţării.

În schimb, analiştii consideră că Guvernul de la Beijing ar trebui să ia mai multe măsuri pentru a opri alunecarea economiei, deoarece este evident că nivelul creşterii economice va fi mai mic decât ţinta de 7,5% stabilită la începutul anului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite