Date îngrijorătoare. Consumul revine pe minus în august

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vânzările de produse alimentare au contribuit semnificativ la creşterea volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul

După o revenire îmbucurătoare în luna iulie, consumul scade din nou. Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai bun indicator pentru consum, a scăzut în august faţă de iulie, atât ca serie brută cu 1,2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,6%, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul), serie brută, a scăzut pe ansamblu în august cu 1,2% ca urmare a scăderilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (-2,6%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-1,4%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 0,5%.

Ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut cu 1,6% ca urmare a scăderilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (-1,9%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-0,3%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a crescut cu 0,6%.

August 2020 comparativ cu august 2019

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna august 2020, comparativ cu luna august 2019 a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 1,6% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+7,9%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,4%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 6,4%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna august 2020, comparativ cu luna august 2019 a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 2,3% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+8,4%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,7%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 5,7%.

Perioada 1.I-31.VIII.2020 comparativ cu perioada 1.I-31.VIII.2019

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în perioada 1.I-31.VIII.2020, comparativ cu perioada 1.I-31.VIII.2019 a înregistrat o creştere cu 1,3% datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturişi tutun (+6,2%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+2,8%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 9,0%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I-31.VIII.2020, comparativ cu perioada 1.I-31.VIII.2019, a înregistrat o creştere cu 1,0% datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,0%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+2,7%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 8,7%.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite