Curtea Europeană de Conturi se va axa pe schimbări climatice, competivitate și finanțe publice

0
Publicat:

Curtea Europeană de Conturi (ECA) intenţionează să efectueze 73 de audituri şi de analize în următorii doi ani şi are în vedere patru priorităţi: schimbările climatice, competitivitatea, acţiunea externă şi finanţele publice, potrivit programului de activitate publicat marţi de auditorii europeni.

foto drapel UE
Curtea de Conturi Europene se va axa pe schimbări climatice, competivitate și finanțe publice

Curtea s-a angajat să continue activităţile sale de audit independente şi obiective privind teme şi provocări de importanţă crucială la care Europa trebuie să răspundă, cu scopul de a proteja interesele financiare ale UE şi de a se asigura că banii contribuabililor sunt utilizaţi în mod optim.

UE şi statele membre şi-au demonstrat capacitatea remarcabilă de a răspunde în mod prompt şi cu măsuri fără precedent la crizele recente. Răspunsul lor cuprinde o gamă de politici sprijinite cu o finanţare importantă din bugetul tradiţional al UE şi din iniţiativa NextGenerationEU (NGEU) în valoare de 800 de miliarde de euro.

„Pe măsură ce sfera de cuprindere şi complexitatea bugetului UE continuă să crească, Curtea de Conturi Europeană depune toate eforturile pentru a-şi îndeplini rolul în conturarea peisajului financiar al UE. Programul de activitate pentru 2024 şi pentru anii următori reflectă angajamentul nostru de a ne concentra activitatea pe chestiunile care au un impact direct asupra bunăstării cetăţenilor UE”, a declarat preşedintele ECA, Tony Murphy.

Programul de activitate al Curţii pentru următorii doi ani conţine o listă de 73 de sarcini de audit şi de analize, care vor evalua acţiunile UE din domenii de prioritate strategică. De exemplu, 12 subiecte de audit au legătură directă cu pachetul de redresare în urma pandemiei (NGEU), în principal cu sprijinul din Mecanismul de redresare şi rezilienţă (MRR) pentru pieţele muncii, administraţiile publice, IMM-uri şi tranziţia verde. La rubrica „Schimbările climatice, mediul şi resursele naturale”, programul de activitate enumeră 12 audituri pe diverse teme, precum securitatea aprovizionării cu gaze, combaterea foametei, agricultura ecologică, calitatea apei de mare şi incendiile forestiere. Auditorii vor examina, de asemenea, chestiuni esenţiale pentru competitivitatea economiei UE, cum ar fi industria microcipurilor, investiţiile în inteligenţa artificială, recunoaşterea calificărilor profesionale în UE şi transportul pentru navetişti.

Curtea se va apleca şi asupra acţiunii externe a UE, de exemplu în ceea ce priveşte sprijinul Uniunii pentru refugiaţii din Turcia, integrarea migranţilor în ţările din UE, finanţarea ONG-urilor şi mobilitatea militară. În ceea ce priveşte politicile fiscal-bugetare şi finanţele publice ale UE, auditorii vor examina în special aplicarea sancţiunilor impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei, flexibilitatea bugetară în vremuri de criză şi lupta împotriva fraudei fiscale.

Vor mai fi acoperite multe alte subiecte relevante legate de UE, printre care etichetarea produselor alimentare, măsurile privind siguranţa rutieră, eficacitatea statului de drept şi aprovizionarea cu produse farmaceutice.

Prin intermediul unor activităţi de audit independente, profesionale şi cu impact ridicat, Curtea evaluează economia, eficacitatea, eficienţa, legalitatea şi regularitatea acţiunilor UE. Rapoartele de audit, documentele de analiză şi avizele Curţii reprezintă o verigă esenţială a lanţului de asigurare a răspunderii în UE, fiind utilizate pentru a garanta faptul că cei responsabili de implementarea politicilor şi a programelor UE - Comisia Europeană, alte organisme ale UE şi autorităţile naţionale - dau seamă pentru actul de gestiune. De asemenea, aceste publicaţii ale Curţii îi ajută pe cetăţenii UE să înţeleagă mai bine modul în care Uniunea şi statele sale membre răspund atât provocărilor actuale, cât şi celor viitoare. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite