Cum va evolua economia României după anularea alegerilor prezidențiale. Expert: Trebuie sa ne consolidăm democrația
0Anularea alegerilor prezidențiale, ca urmare a deciziei CCR, vine spre finalul unui an cu numeroase provocări și probleme economice. Iar anul 2025 se anunță unul dificil din punct de vedere economic.
Președintele Senatului Universității „Constantin Brâncoveanu” din Pitești și expert în economie, profesorul Sebastian Ene, a vorbit pentru „Adevărul” despre evoluția economiei în țară pe termen scurt după anularea primului tur al alegerilor.
”Anul 2025 o să fie un an complicat din punct de vedere economic. Deja creșterea economică este pusă la îndoială, dacă va fi să fie, nu va depăși 1-1,5%. Asta în condițiile în care nu apar alți factori perturbatori: politici, economici și sociali. Provocările rămân în ceea ce privește deficitul bugerar și modul de gestionare a acestuia, mai ales că ne-am angajat la reducerea lui în următorii șapte ani. Inflația și cursul valutar sunt de asemenea provocări la care trebuie să răspundem”, a declarat profesorul Sebastian Ene.
Reputatul expert spune și care ar putea fi cel mai dur scenariu pentru economia românească în 2025 și ce trebuie să facă instituțiile statului pentru ca economia țării să nu mai fie una cu fluctuații și probleme.
”Cel mai negativ scenariu este acela în care vorbim de recesiune dublată de o criză politică, ca să nu mergem mai departe și să vorbim de schimbarea paradigmei economice și a sistemului social în cazul unor alegeri nefericite. Un fata crizelor multiple, suprapuse, nu vom face față cu succes. Concluzia: trebuie să ne consolidam democrația, statul și instituțiile statului trebuie să funcționeze în mod corespunzător, să fie proactive, nu reactive, trebuie să facem reforme reale, structurale și mai ales avem nevoie de EDUCAȚIE. Doar printr-o educație temeinică vom reuși se ne consolidăm pe termen mediu și lung din punct de vedere economic, social, politic. De asemenea trebuie să înțelegem foarte bine semnalul pe care l-au transmis alegătorii. Nemulțumirea lor, votul oarecum de blam dat partidelor main stream transmite ceva”, este de părere profesorul Sebastian Ene.
Doctor în economie ”cum laude”, titlu obținut la doar 29 de ani, Sebastian Ene este conf. univ. dr. şi președinte al Senatului la Universitatea Constantin Brâncoveanu din Piteşti, iar între 2011 şi 2013 a fost cercetător post- doctorand al Academiei Române în proiectul SPODE – Cercetători de elită în domeniul economic.